Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7508217 www.24chasa.bg

Пет години след юнския потоп във варненския квартал “Аспарухово” животът си тече така, сякаш жителите му не са преживели нищо.

А около 18,40 часа тогава те разбраха колко крехък е човешкият живот. В тази неистово дъждовна привечер по главната улица на квартала плуваше неуправляема стара лада. А от нея гледаха очите на човек, които виждаха смъртта.

Всичко, което трябва да знаете за:

И днес, ако отворим видеоклиповете в ютюб, ще видим, че потопът тръгва по едно и също време от двете дерета, които са с различни дължини и водосборни области.

Това си остава мистерия. И до днес няма отговор на въпроса как така двете смъртоносни вълни идват по едно и също време от хълма над квартала?

Природата е виновна за 13-те удавници - това е заключението на прокуратурата след страшния потоп на 19 юни 2014 г.

“Вълна с височина 2-2,5 м и обем 2-2,5 млн. куб. м вода е връхлетяла “Аспарухово” - това изчислили експерти на БАН. Максималното водно количество било 150 куб. м/секунда.

Темелковото дере, което отива към една от улиците - “Горна Студена”, било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата стават и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти.

Образувалите се водни басейни в деретата започват да преливат и формират високия кално-каменен поток. Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г.

Единствената разлика от бедствието отпреди 63 г. и това на 19 юни 2014 г. е във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от “Аспарухово”. В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 ч падат 33% от денонощната валежна сума с максимален интензитет", пише в експертизата.

Категоричен е изводът на магистратите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма.

Осем души загиват в една от тези къщи. В същото време тези сгради поемат силата на ударната вълна и намаляват нейната скорост и височина. По този начин предотвратявят още по-големи щети и вероятно човешки жертви.

13-те удавени по време на бедствието се дължат и на недостатъчната осведоменост

на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита според прокуратурата. Остава въпросът защо други дерета в “Аспарухово” не бяха пометени от такива огромни вълни по време на потопа. Голяма вода е имало над рибарското селище на Карантината, но там няма фатални поражения.

Прости изчисления показват, че

водосборната област над дерето тук никак не е малка. Подобно е положението и под бившата фабрика “Първи май”, където има свличане на част от високия скат, но цунами няма.

Голяма вълна няма и по стръмния път за съседното на “Аспарухово” с. Звездица, което е на висок скат по посока Бургас. Вълна не се е образувала и по стария път Варна-Бургас, въпреки че той е с голям надлъжен наклон. Мистерията остава и може би е военна тайна. Нещо, за което в първите часове на потопа официално намекна и кметът на Варна Иван Портних, тъй като над двете дерета, по които идва дъждовното цунами, има секретно военно поделение. 

Какво е положението днес? 

Дерето на “Горна Студена” е вкарано под земята с бетонен канал, който отвежда по почти разрушената по време на бедствието ул. “Белгород” към новия канал за Варненското езеро. Самото дере обаче вече не съществува.

От него е останал един сух басейн в края на улицата, на хълма до гората. Надеждата на местните е, че той ще поеме евентуално нова приливна вълна и тя ще се укроти по подземния канал. Ремонтът обаче шокира с цялостната промяна на ландшафта.

Дерето над улицата вече не съществува, защото бе засипано с изкопаната пръст от новия бул. “Васил Левски”. Така бе подпрян високият скат от северната страна, на ръба на който е недовършената сграда на фондацията на един виден варненски общински съветник.

По-надолу на “Горна Студена” е къщата, в която загинаха 8 души, вече е съборена. Надолу по улицата обаче няма никакво благоустрояване - нито подпорни стени, нито асфалт, нито обещаното озеленяване. Направиха донякъде дерето, но дали ще го благоустрояват още, не се знае,

На ул. “Розова долина”, която е по-нависоко и която е сърцето на мюсюлманската махала, мненията са разнопосочни. “Хубаво го направиха. Пари отпуснаха и стана. Вече не ни е страх от голям дъжд”, казва Живко Хаджиев. “Ремонтът завърши, но горе дерето го покриха с пръст. Ако тръгне вода над закрития канал, ще напълни къщите с кал. После, оттук към дерето е стръмно и ако дойде голям дъжд, водата няма къде да отиде, пак ще нахлуе в къщите на “Горна Студена”. От това се плашат хората под нас”, обяснява Хюсеин Мехмед.

Осъдиха общината за 23 хил. лв.

23 хил. лева трябва да плати община Варна на собственичката на къща в Аспарухово, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 г. В къщата гинат 8 души, сред които дъщеря й и внуците й.

Това става ясно от решение на районния съд във Варна от март т.г. Магистратите счели, че общинската управа не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в района. Затлаченото и непочистено корито на едно от съоръженията край къщата е допринесло за пораженията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален