Как зеленчукова градина или чаша кафе променят света на човек с увреждания

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Надя Шабани и Българския център за нестопанско право - фондация, която подкрепя гражданските организации в усилията им да направят света по-добро място. Основен принос за това е програмата им “Предприемачество за НПО”, която подпомага менторски и финансово добрите граждански идеи.

Ако имате такава, може да кандидатствате за програмата до 14 юли на адрес www.surveymonkey.com/r/MTJLK9K.

Подготвят кетъринг, садят цветя и зеленчуци, а след това ги продават, правят масажи, сервират кафе. Те са хора с интелектуални затруднения и други увреждания, но тези занимания ги приобщават към света около тях и ги правят пълноценни хора. Именно за това се бори Българският център за нестопанско право (БЦНП), който подкрепя развитието на гражданските организации.

Само за една година буренясала местност край Добрич е преобразена в три оранжерии със зеленчуци по 200 квадрата и хиляди цветя. За “Чудната градина” на Фондация “Св. Николай Чудотворец” научават в програмата “Предприемачество за НПО”.

В рамките само на 12 месеца Фондацията успява да защити и два проекта през Агенцията по заетостта и сега на трудов договор в “Чудната градина” са 14 души с увреждания.

“Ние нито ще станем градинари, нито ще станем търговци, искаме да променяме света”, казва Мария от фондацията.

“Това може да звучи наивно, но изобщо не е - оптимистично е, но се случва. Спомням си в предните години подобни организации правеха основно мартенички и картички, а сега оранжерии, кафенета, ресторанти, по-полезни са, а тези хора се чувстват горди от това, което правят”, убедена е Надя Шабани, директор на БЦНП.

Най-хубавото на програмата “Предприемачество за НПО” според нея е, че кара хората да търсят решенията в себе си, а не да разчитат на другите.

За година програмата провежда обучения и индивидуални консултации за развитие на бизнес план. След това участниците могат да се включат в конкурс за най-добър проект на НПО. Петте работещи идеи получават финансиране и се награждават на церемония, съпътствана от базар на социалните предприятия “Малкото е много”.

На него участници чрез продуктите си разказват своята история и достигат до много хора - миналата година 3000 са купили нещо от базара.

6 месеца след реализиране на бизнес идеята си организациите продължават да получават менторска подкрепа, която да им помогне в работата на терен.

“Преди 8 години, когато започнахме програмата, звучеше твърде оптимистично чрез такава нестопанска дейност да постигаш мисията си. Днес се чувстваме много щастливи, защото програмата е устойчива, постига резултати за всички нас да живеем по-добре”, твърди Шабани. Тя разказва и за “Светът на Мария”, която в началото е класическа организация в социалната сфера, предоставяща дневен център и рехабилитация. С времето обаче те осъзнават, че това не е достатъчно, и стартират кетъринг услуга. Започват да обучават своите членове на допълнителни умения и създават малък занаят, който продава и същевременно популяризира мисията на организацията. “Много често компаниите толкова много ги харесват, че след това ги канят отново”, горда е Шабани.

Тя ни развежда и в собственото им социално предприятие - Къщата на гражданските организации. Това е пространство, в което работят малки НПО-та, които не могат да си позволят офис. Посреща ни Надето - момиче, потребител на дневен център за хора с интелектуални затруднения, която е работила в кетъринга на “Светът на Мария”, но впоследствие започва работа в БЦНП. “Като дойде някой, отварям Къщата. Питам: “Вие за къде сте?” Като има срещи, оправям стаята, чистя, поливам цветята, зареждам кафета, чайове”, разказва Надето. Отнема ѝ година да се научи на тези дейности, но днес вече се справя отлично. В Къщата е и организацията “Подай живот”, която осигурява достъп до питейна вода в градовете, както и Time's heroes - платформа за доброволчество, в която вече има 55 хил. души.

Центърът не помага само на хора с увреждания. Пример за това е “Биоразнообразие”, която цели опазването на биоразнообразието в България, включително в защитени зони. Там те работят с местни хора от тези зони, които събират билки, правят лютеница и други продукти. Организацията ги изкупува и събира в “Природа в кутия”, чрез която не само ги продава, но и разказва за тези територии и показва, че могат да бъдат подкрепени. Вече имат сладки, солени, любовни кутии - развиват се, следвайки именно един от съветите от бизнес обученията - да не се вкопчват в бизнес идеята си, а да гледат на нея като на прототип, който може да бъде променян. Целта е да бъдат гъвкави, това е елементът на предприемаческия дух. Дори и местните се развиват - един от елементите в кутията е сладко от люти чушки. Жената, на която било поръчано, в началото казала, че такова нещо не съществува, но решила да експериментира и се случило нещо вкусно.

Българският център за нестопанско право повлия на 15 закона

Българският център за нестопанско право помага да се развива средата за българските граждански организации, така че те да стават повече. Развивайки дейностите си, развиват цялото общество.

Освен с конкретни програми центърът постига това и чрез иницииране на законодателни промени. За последните 18 години той е повлиял на над 15 закона и регулации - например Закона за солидарната икономика, премахване на ДДС върху дарителските есемеси, обновяване на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

“Продължаваме да настояваме, че трябва повече и повече, защото тези предприятия имат нужда от много подкрепа и време, но когато успеят, това е добре и за тях, и за нас, защото хората, за които се борим, вече не са зависими от помощи”, обяснява директорът на БЦНП Надя Шабани. Тя започва да работи в центъра, когато е едва трета година студентка по право. Тогава не си представя, че ще се занимава с проекта толкова време, но години по-късно знае, че мястото ѝ е там - чувства се удовлетворена, а и е израснала професионално.

Най-големият приоритет на БЦНП е да въвлече колкото се може повече хора, които не са пряко ангажирани в гражданските организации. С тази цел от миналата година стартират програмата “Граждански будилник”, която представлява конкурс за млади творци в сферата на фотографията, илюстрациите и писането.

Лятното им училище въвежда само за 5 дни млади хора в света на гражданския сектор, като им обяснява правната уредба, как да набират средства, как да се застъпват пред властите.

А програмата им за хора с увреждания вече 6 години се бори да отмени запрещението на хора с интелектуални затруднения да вземат самостоятелно решения.

Фондация “Америка за България” е ключов партньор както за програмата “Предприемачество за НПО”, така и за повечето други инициативи.

“Фондацията ни дава свобода да измислим идея, да сме гъвкави и да отразяваме живия живот. Чуват ни и споделят нашите ценности”, казва Шабани.

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още