Експерти очакват юана да остане стабилен въпреки флуктуациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7509711 www.24chasa.bg

През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки флуктуации на вътрешния и външните пазари. Според икономисти обаче, той ще остане стабилен в дългосрочен план, тъй като няма сериозни притеснения за икономическия ръст на страната. На 7 юни офшорният разменен курс спадна до 6,96, а на 10 юни – до 6,93 юана за долар. В същото време влошаването на търговските търкания между Китай и САЩ добави нови неясноти и опасения за пазарите, според Ъ Джъхуан, главен икономист на „Банк ъф Чайна" (Хонконг), предаде "Радио Китай". 

Според зам.-управителят на Китайската народна банка Лиу Гуоцян, страната е „способна и уверена" в поддържането на разменния курс на стабилно и балансирано ниво като цяло, предвид здравите основи, устойчивост и потенциал на националната икономика.

„Вземайки предвид два ключови фактора – валутният резерв и търговският излишък, Китай несъмнено ще съумее да поддържа стабилен разменния курс на юана", казва Джао Цинмин, главен икономист в Института за финансови деривати към Китайската фючърсна борса. По данни на статистиката през януари-май търговският излишък на страната е бил 48% или 893,36 милиарда юана, а валутният резерв – 3,101 трилиона долара в края на май.

Пекин има огромен пазар и механизми за стабилизиране на валутата си, както и да се противопостави ефективно на спекулации, опитващи се да реализират печалби от краткосрочните флуктуации на разменния курс, обяснява Джоу Дзинтун от Института за международни финанси към „Банк ъф Чайна".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.