Анета Милкова отпадна от конкурса за шеф на БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510529 www.24chasa.bg
Анета Милкова е на изслушване в СЕМ като кандидат за генерален директор на БНР през 2010 г. СНИМКА: 24 часа

Анета Милкова отпада от конкурса за шеф на Българското национално радио и така кандидатите за високия пост остават петима, реши единодушно Съветът за електронни медии (СЕМ).

Милкова не е допусната до надпреварата, тъй като не й достига трудов стаж в радиото според техническата комисия към СЕМ.

Според предоставените от нея документи тя има общо 8 години и 3 месеца трудов и осигурителен стаж, който се формира от стажа й в Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ, предшественик на СЕМ), в „Дарик радио“, в „Ретро радио“ и три години стаж като член на УС на БНР. Тя прилага и заявление, и правно мнение на проф. Васил Мръчков и припомня, че "в процедурата за избор на генерален директор на БНР през 2010 г. е допусната за участие при наличие на идентични писмени доказателства, каквито е приложила и сега".

"Конкурсът загуби един от достойните кандидати, но Анета Милкова не събира 5 години трудов стаж в радио. Времето, в което тя е била в Управителния съвет на БНР, се води само осигурителен стаж, но не и трудов, затова не може да бъде взето предвид. В противен случай комисията би нарушила закона", обясни пред "24 часа" Бетина Жотева, която е член на СЕМ и председател на техническата комисия по проверка на документите на кандидатите в конкурса.

Според Жотева това е несъвършенство на закона, което лишава много професионалисти да работят на високи позиции в обществените медии.

В момента Милкова е директор на специализираната администрация в СЕМ, но е в отпуск, за да участва в конкурса.

В него продължават Светослав Костов, Митко Димитров, Валерий Тодоров, Даниела Манолова и Александър Велев. Предстои документите им да бъдат разгледани по същество - етап, който ще отсее кои ще се явят на дискусия пред СЕМ.

Новият генерален директор на БНР трябва да бъде избран на 28 юни.