Приказка на неизвестния писател Русафов за труда изпоти седмокласниците (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510831 www.24chasa.bg
Ученици от столичното 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” очакват материалите за изпита. СНИМКА: Йордан Симеонов

Над 61 000 ученици се явиха на миниматурата по литература

Учители определят текста като труден

Приказката “Богатствата на момъка” от неизвестния автор Георги Русафов се падна на преразказа за изпита по български и литература след 7-и клас. Творчеството му е повлияно от Ангел Каралийчев при дългогодишното им приятелство.

“Текстът изглежда лесен като съдържание, но е труден на ниво слова. В него има думи, които учениците едва ли знаят какво означават, като коматче хляб, кратунка студена водица, знойно небе, ливреи, нагиздени, одежди, благо, авлиги. В описанието на това, което момъкът вижда в огледалото, има много фактология, както и много трудни метафори - “поръсени щедро със злато”, “проблясвали като сапфирени светкавици потулените през деня планински поточета”, “потръпнал като полазен от морници”. Това коментира учителката по литература Станимира Манолова.

Миналата година седмокласниците писаха преразказ по “Седем хайдути и едно магаре” на Бранислав Нушич, а през 2017 г. - из “Войната на таралежите” на Братя Мормареви.

Тестът беше лесен, като цяло се справихме добре, коментираха масово ученици след края на изпита, който продължи 2 часа и половина. Повечето бяха забравили името на автора, чиято приказка е трябвало да преразкажат.

На националното външно оценяване се явиха малко над 61 000 деца. Изпитът по математика е в сряда, когато също ще е неучебен ден.

Резултатите трябва да бъдат обявени до 27 юни. До 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование.

Тъй като тази година за първи път писмените работи на седмокласниците ще бъдат оценявани електронно, учениците писаха с черна химикалка. Подреждането на желанията при кандидатстването след 7-и клас тази година също ще е изцяло електронно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.