Тв дебатът за кмет на Истанбул - стъпка към разчупване на табутата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510893 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Точно седмица преди повторението на изборите за кмет на Истанбул двамата основни претенденти за поста проведоха словесен двубой пред телевизионните камери - събитие, каквото в Турция не е имало цели 17 години. Дебатът снощи между загубилия вота на 31 март кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и неговия опонент от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу бе предаван на живо по редица телевизионни канали и се очакваше с голям интерес.

Студиото, откъдето се излъчваше, бе в конгресен център в Истанбул, което даде възможност на всички телевизии да го излъчат. Модератор на диспута бе много популярен турски водещ - Исмаил Кючюккая от опозиционния на ПСР канал Fox TV. Водещият задаваше въпроси към всеки от двамата участници, като според източници те не са били запознати предварително с тях, а Йълдъръм и Имамоглу разполагаха с по три минути, за да изложат отговорите си. Двамата имаха възможност също да си задават въпроси един на друг.

Няма конкретни данни за това колко души са проследили дебата. Според някои анализи болшинството пред екраните са били хора на средна възраст, а по-младите са гледали от време на време как протича дискусията през мобилните си телефони.

Противно на очакванията обаче, дебатът премина доста вяло, а редица критични въпроси останаха без отговор.

Екрем Имамоглу настоя от екрана, че мандатът му е бил отнет неправомерно от Висшата избирателна комисия, докато Бинали Йълдъръм лансира собствената си теза, а именно, че изборите на 31 март са били "откраднати" от него.

Социалните мрежи, разбира се, гъмжат от отзиви - положителни или отрицателни, в зависимост от това от кой лагер произхождат.

Все пак, според наблюдатели, Имамоглу е показал известен превес в дебата, какъвто социологически проучвания прогнозират за него и на предстоящите на 23 юни избори. Анализатори обаче смятат, че дебатът надали ще промени драстично изхода от изборите в неделя в сравнение с резултата от вота на 31 март.

Управляващата ПСР залагаше много на дебата, че би могъл да накара част от негласувалите избиратели, които според оценките са около милион и седемстотин хиляди, да се явят пред урните в неделя.

Впечатление направи това, че в края на словесния двубой двамата опоненти си стиснаха ръцете пред камерите, независимо че по време на дебата те си размениха сериозни обвинения - Йълдъръм нарече Имамоглу лъжец, а Имамоглу му отвърна, като го нарече високомерен. Все пак, този последен жест на толерантност и уважение към "другия" е нещо, за което дълбоко поляризираната турска общественост мечтае и се надява действително да бъде постигнато. Може би само заради това снощният дебат пред телевизионните камери си заслужаваше, показвайки, че дори табутата с дългогодишна давност може да бъдат разчупени и че в това няма нищо страшно...(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито