ББР обмисля да кандидатства за партньор за България по програмата InvestEU

https://www.24chasa.bg/novini/article/7511589 www.24chasa.bg
Министър Емил Караниколов и Стоян Мавродиев СНИМКИ: Десислава Кулелиева

ББР заявява намерение за участие в Програмата InvestEU и гаранционния фонд към програмата. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй-като Фондът ще предоставя първокласна , с рейтинг три пъти „А“, гаранция върху финансирането. Това заяви главен изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум „Пътища за партньорство“ , който се провежда за втора година. С него ББР отпразнува и 20-годишния си рожден ден.

Очакванията за тази програма са да генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. С участието си като прилагащи партньори в тази програма националните насърчителни банки могат да играят много важна роля, като финансира проекти в сектора на малките и средни предприятия, да помогнат за сближаване на икономиките на страните-членки. Това означава възможност за поемане на по-висок от средния за системата риск и облекчени финансови условия по кредитите и по обезпеченията.

„InvestEU“ не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура. Така например по примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове, Банката е готова да структурира и финансира програма за „социална инфраструктура“ за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още Мавродиев.

Стоян Мавродиев и Флорентин Хопмайер

Той каза, че вчера нови банки са се присъединили към Меморандума за сътрудничество, като членките вече са 11. Тази година има идея да се надгради сътрудничеството с уеббазирана платформа, в която банките да представят свои проекти в различни области, да обменят ноухау и да търсят ресурси.

Флорентин Хопмайер

През 2018 г. ББР постигна най-добрите финансови резултати за изминалите 2 десетилетия. Тя постигна най-високи нива на капиталова адекватност в банковата система, балансовата стойност на активите на банката надминаха 3 млрд лв, нараствайки с 2%. Печалбата нараства, дадени са 400 млн лв кредити за бизнеса- 3 пъти повече от 2017 г. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още 2 дъщерни компании – ББР лизинг и ББР факторинг, който ще осигури достъп за финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги, похвали банката министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри форума.

Програмата InvestEU е продължение на плана Юнкер. Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара без квотна система. Очаква се програмата да генерира 650 млрд евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. За бенефициерите процедурата ще е улеснена- 14 финансови инструмента се сливат в един, обясни Флорентин Хопмайър, член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Катайнен, която отговаря за икономическите и финансови въпроси. „Ще продължим да работим с групата на ЕИБ,но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори“, уточни тя. InvestEU стартира през 2021 г.

Хопмайър подчерта, че инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ни са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и