Юнкер: Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7511631 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер СНИМКИ: Авторката

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г. в Брюксел

"Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по откриване на Европейските дни на развитието 2019 г. Форумът се провежда в Брюксел на 18-19 юни.

"Много съм щастлив да съм тук с вас днес. Всички мои речи започват с това, но днес е наистина така. В началото на моето председателство казах, че трябва да сме амбициозни. Европейската амбиция за борба срещу бедността чрез инвестиционни планове трябва да бъде световна. 75% от помощите по света са дело на ЕС", коментира той.

"На всеки 5 секунди дете по света губи живота си. Говорим за това, но не достатъчно. Неравенствата са социални, политически. Трябва да правим повече и по-добре веднага, без дискриминация. Когато говорим за жените – те имат бъдеще не само в африканските държави, а навсякъде. Трябва да инвестираме повече, за да се даде възможност на по-голям брой хора за образование и добро здравеопазване, да създаваме работни места", добави още Юнкер.

"Инвестициите са най-добрият инструмент в борбата с неравенствата. Това, от което имаме нужда, са партньорства между равни. Планът е да се съдадат 10 000 работни места в следващите 5 години, а инвестициите да достигнат 5 млрд. евро до 2020 г. Посланието към Африка е, че ЕС винаги ще стои зад вас. Казвал съм го и преди, искам да го потвърдя и днес. Свободната търговия между африканските държави и ЕС ще се случи не толкова далеч в бъдещето. Приотизираме най-бедните страни относно образованието. Отдавам голямо значение на програмата "Еразъм+"– много е важно младите хора да мога да се срещат, говорят и обикнат. Ние не знаем достатъчно един за друг. Любовта е безкрайна. Можем да направим велики неща заедно", заключи председателят на Европейската комисия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа