Първи във веригата на създаване на стойност (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7511725 www.24chasa.bg
Димитър Димитров от “Микар Иновейшън” (вдясно) получава награда от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов на наградите “Инвеститор на годината”.

В съвременната фармация пътят на всяко ново лекарство от създаването му до аптеката и пациента е невероятно дълъг и извънредно скъп. Понякога са нужни

10 години

от идеята

за нова

Първи във веригата на създаване  на стойност (Видео)

лекарствена

Първи във веригата на създаване  на стойност (Видео)

молекула,

през различни клинични и неклинични изпитания и издаване на разрешения за производството, докато се стигне до изписването на рецепта от лекаря.

Обикновено фармацевтичните компании инвестират стотици милиони долари, а в последните години – дори милиарди, за пускането само на едно ново лекарство на пазара, особено тези за лечението на социално-значими заболявания.

Не е чудно, че патентите важат поне 10 години, през които никой друг няма право да произвежда същото лекарство, въпреки че формулата му задължително е публикувана и се знае от всички фармацевтични компании.

Българската фирма “Микар Иновейшън”, създадена от Димитър Димитров преди около 3 години, се е вместила в една съвсем малка, но затова пък особено важна ниша от целия този процес:

изобретяването и

патентоването

на нови лекарствени молекули за лечение на голям клас болести.

Бизнес моделът се основава на патентоване на новооткритите молекули, а лицензите се предоставят впоследствие на търговски партньори, т.нар. Big pharma компании.

Те имат по-нататък грижата да проведат изпитанията първо върху животни, след това върху доброволци и да въведат в производство новото лекарство.

Другият модел е създаването на нови spin-out компании, които да развиват новата лекарствена молекула до клинично доказване на концепция и продажба.

Компанията има собствено портфолио от 13 нови лекарствени молекули в области като неврологията, онкологията, сърдечносъдовата система, дерматологията и редки заболявания. За всяка една лекарствена молекула се правят минимум

3 различни

патента

на световно ниво

и най-голямата гордост за компанията е, че технологиите, разработени от нея, са валидирани в различни научни списания и са патентовани.

“Микар Иновейшън” присъства в редица аналитични доклади като една от 250-те компании в света в тази област, като за последната година има 5 различни награди, включително за най-добър биотех стартъп.

Създателят и управител на фирмата Димитър Димитров обича да казва, че тя е нещо като

фонтан за

интелектуална

собственост

Освен това тя е в началото на дългата верига на създаване на допълнителна стойност във фармацевтичната индустрия, където приносът в интелектуално отношение е най-голям.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион