Ресторантът, който не изхвърля нищо (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7511739 www.24chasa.bg
В ресторант “Багри” се използват само продукти от органичен произход и се приготвя само сезонна кухня.

Заведенията за обществено хранене наред с големите търговски вериги са местата, които в днешно време генерират най-много отпадъци от опаковки. И дори храни, които са годни за консумация, както се разбра от инициативата за създаване на българска хранителна банка преди няколко години.

Едно противоположно течение в последните години набира все по-голяма скорост и вече и у нас се множат заведенията, които имат по-отговорно отношение. Не само към околната среда, а и към своите собствени клиенти, предлагайки им само

сезонни храни,

Ресторантът, който не изхвърля нищо (Видео)

приготвени от

Ресторантът, който не изхвърля нищо (Видео)

органично

произведени

растителни и

животински

продукти

Един такъв ресторант - “Багри”, се намира на малката столична уличка “Добруджа”.

Концепцията на създателя му Димитър Николов се базира на подкрепата на микро- и малкия бизнес. В ресторанта се работи само с малки производители – сдружения и семейни фирми, доказали се като професионалисти, използващи органичен принцип на работа при производството си.

А в собствената им ферма се отглежда цялата необходима храна за животните, които се отглеждат пасищно.

Например част от продуктите произвеждат сами от ферма в природен парк Персин, известен с красотата на многобройните си острови по поречието на Дунав и голямо биоразнообразие.

Там отглеждат пасищно около 200 овце, от породата “Лакон”. Това се прави в местността Трояне, която попада в защитена зона по “Натура 2000”.

Тя приютява и около 200 декара лозов масив, на който отглеждат грозде от сортовете “Каберне Совиньон” и “Пино Ноар”.

Димитър Николов споделя, че срещат много трудности в работата си, но заедно с малкия си колектив от десетина човека не се предават лесно пред предизвикателствата.

В ресторанта например човек може да вкуси

кафяв ориз

от Тракия,

стар сорт дребен нахут от Ивайловград, както и автентични видове фасул като попски, добруджански, смилянски и кози боб.

Рибата е отглеждана в чисти, течащи притоци и води. Основно зареждат заведението със сивен - вид пъстърва, а когато сезонът позволява, се сдобиват и с дива речна риба. Хлябът е само квасен, без следа от индустриална мая.

Политиката на заведението обхваща устойчивото развитие в пълния му обхват. В ресторанта например се

компостира и

използва всичко,

което по-голямата част от бранша смятат за отпадък. Влагат обратно обелки и корени, сушат и ферментират продукти, които са с недобър търговски вид.

Иновативното в “Багри” е сезонната кухня - менюто в ресторанта се сменя според наличните за сезона продукти, приблизително

веднъж на месец

и половина

Което означава, че клиентът може да е сигурен, че продуктите са произведени по честен и чист начин. Без да се използват химикали, които изкуствено повишават реколтата, и без сортове, които са специално селектирани, за да бъдат удобни за транспорт и да запазват дълго време добрия си търговски вид.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион