Изяж празната чаша от кафе - като вафла е (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7511746 www.24chasa.bg
Чашките cupffee засега се произвеждат с различни рекламни послания върху хартиената лента, но скоро ще има и различни размери.

В света всяка година се произвеждат 600 милиарда пластмасови чашки за еднократна употреба. И тъй като много малко държави имат ефективни системи за рециклирането им, 80% от тези чашки се озовават в крайна сметка на сметищата. Това е в най-добрия случай, защото немалко от тях отиват в моретата и океаните и влошават все повече живота на водните обитатели.

Своеобразна алтернатива на забраната на пластмасата за еднократна употреба, която се опитва да наложи Европейската комисия, е българско изобретение – чашите cupffee (от английските думи за “чаша” и за “кафе”).

Наглед то е много просто – чашка, която може да се изяде след изпиването на кафето, тъй като е направена от

натурални

пълнозърнести ядки

От около една година насам всички посетители на заседанията на парламентарната комисия по околната среда и водите пият кафето в такива чашки, освен че са заменили пластмасовите бутилки за минерална вода със стъклени кани и стъклени чаши.

Дори потребителят да не иска да изяде чашата, а я изхвърли на боклука, тя пак

няма да навреди на

околната среда,

защото само до десетина дни ще се стопи напълно. На картонената лента с дръжка, която се увива около чашата, ще ѝ е необходимо малко повече време, за да се разгради. Но във всеки случай не хиляда години, колкото е необходимо на коя да е пластмаса.

Собственик и управител на едноименната фирма, чиято фабрика произвежда чашите в Пловдив, е Мирослав Запрянов. Отнело му е известно време, докато превърне идеята си в работеща, но в производството вече са заети 15 души и популярността на чашите набира бързо скорост. Тя бива често представяна на изложения в Германия, Франция, а отскоро и на други континенти – в Австралия и в Южна Корея. В момента фирмата е в процес на инвестиция, която ще ѝ позволи да

отвори по-голяма

фабрика

и да назначи на работа към 60 души.

Когато видят за първи път продукта, хората най-често питат не се ли променя вкусът на кафето. Достатъчно е да го опитат, за да се убедят в обратното. На самата хартиена лента пише, че горещите напитки, сипани в чашата, трябва да се консумират до 40 минути. В противен случай започва процес на разграждане.

Другият често задаван въпрос е не е ли малко нехигиенично в заведения да се поднасят такива чаши, до които трябва да се допират човешки ръце. Но именно за тази цел самата вафлена чашка е обрамчена с картонена лента. Често тя се използва за отпечатване на рекламни послания на фирми, които купуват такива чашки в големи количества за корпоративни нужди.

Засега трайността на вафлените чашки е

6 месеца,

като се работи върху вариант за 8-месечна трайност. Работи се и върху създаването на бъркалка от същия материал, както и върху други размери, а и върху чаши за други течности – топли или студени, както и върху съдове за сладкарски или изобщо кулинарни продукти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,