Емитират 400 млн. лева нов дълг, връщаме го за 20 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512446 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

До 2021 г. се планират емисии само на вътрешните пазари

400 млн. лв. нов дълг ще емитира финансовият министър Владислав Горанов. БНБ обяви два аукциона за по 200 млн. лв. всеки на една и съща дата - 19 юни.

Съкровищните облигации, които ще се продават на първия, са 20-годишни, падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва - 1,5%. Срокът за вторите ценни книжа е по-къс, те са за 10,6 години при лихва 0,50% и падеж 21 декември 2029 г.

До 2021 г. лимитът за дългово финансиране е 800 млн. - 1 млрд. лв. годишно, е записано в Закона за бюджета. За същия период е предвидено и усвояването на 586,7 млн. лв. по договорени държавни заеми.

Основното предназначение на новия дълг е да погасява падежи на задължения, както и да служи като буфер за финансовата стабилност.

Според стратегията за управление на дълга на финансовото министерство до 2021 г. падежиращият дълг в обращение се движи около 1,1 - 1,4 млрд. лв. годишно.

Най-голямото плащане, което ни предстои, е през 2022 г. Тогава е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 г.

В стратегията е записано още, че до 2021 г. България няма да излиза на външните пазари, а ще се финансира чрез ДЦК на вътрешния.

За да спазим изискванията за приемането ни в ЕРМ-2 и банковия съюз, финансовото министерство планира до 2021 г. заради очаквания ръст на икономиката дългът да намалява като процент от БВП. Под 1% ще остане дотогава и съотношението лихвени разходи/БВП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра