Емитират 400 млн. лева нов дълг, връщаме го за 20 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512446 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

До 2021 г. се планират емисии само на вътрешните пазари

400 млн. лв. нов дълг ще емитира финансовият министър Владислав Горанов. БНБ обяви два аукциона за по 200 млн. лв. всеки на една и съща дата - 19 юни.

Съкровищните облигации, които ще се продават на първия, са 20-годишни, падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва - 1,5%. Срокът за вторите ценни книжа е по-къс, те са за 10,6 години при лихва 0,50% и падеж 21 декември 2029 г.

До 2021 г. лимитът за дългово финансиране е 800 млн. - 1 млрд. лв. годишно, е записано в Закона за бюджета. За същия период е предвидено и усвояването на 586,7 млн. лв. по договорени държавни заеми.

Основното предназначение на новия дълг е да погасява падежи на задължения, както и да служи като буфер за финансовата стабилност.

Според стратегията за управление на дълга на финансовото министерство до 2021 г. падежиращият дълг в обращение се движи около 1,1 - 1,4 млрд. лв. годишно.

Най-голямото плащане, което ни предстои, е през 2022 г. Тогава е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 г.

В стратегията е записано още, че до 2021 г. България няма да излиза на външните пазари, а ще се финансира чрез ДЦК на вътрешния.

За да спазим изискванията за приемането ни в ЕРМ-2 и банковия съюз, финансовото министерство планира до 2021 г. заради очаквания ръст на икономиката дългът да намалява като процент от БВП. Под 1% ще остане дотогава и съотношението лихвени разходи/БВП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,