По 5 мълнии на квадратен километър удрят у нас за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512508 www.24chasa.bg
Младежи са се събрали вчера на поляната в “Люлин”, където мълния уби човек в понеделник вечерта. СНИМКА: Йордан Симeонов

Деца оцелели по чудо в “Люлин”, където токът от небето уби мъж и куче

Хиляди мълнии удариха България за 2 дни. Тази, убила човек в понеделник, беше част от гръмотевична буря, която се зароди в източната част на Софийското поле и премина основно през южните квартали на София. Придвижвайки се на запад, се усили и стана по-мощна в югозападните части на столицата. Това обясни синоптикът от TV-MET и “България он еър” Симеон Матев.

По нашите ширини

рискът да те

покоси мълния

е един на 1 млн.,

уточни той. Годишно жертвите са средно 7. Гръмотевичните бури у нас са 20-30 дни в годината, най-много през юни. За сравнение на остров Ява са 280 дни. Средно годишно над Земята падат над 16 млн. мълнии.

До края на месеца у нас едва ли ще има ден, в който да не превали и прегърми. В петък и събота - предимно в Лудогорието, но в неделя и понеделник в цяла Западна и Централна България.

И деца са пострадали от падналата в “Люлин” мълния, която уби 47-годишния мъж. Загиналият седял с други мъже в дървена беседка в градинката до блок 632, децата играели на метри. “Удари гръм между нас и онази макара.

Бях с телефон в

ръка и ме хвана

ток по ръцете

Моят приятел също, понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри”, разказа едно от децата пред БНТ. Побегнали и се скрили в близък вход. Мълнията е изкопала дупка от 10 см на метри от беседката.

Най-близко до удара е бил мъжът, който почина малко по-късно на входа на “Пирогов”, въпреки че линейката дошла само за 8 мин и през целия път го реанимирали. Починало е и куче, което било на съседи.

“Степента на увреда на организма след удар от мълния зависи от силата, напрежението на самия ток, както и от съпротивлението на тъканите, по които електрическата вълна се движи в организма. Най-често се засягат долните крайници, седалището, кръстът, особено когато мълнията е ударила земята и по тази линия стига до човека - токовата линия преминава през единия крак и излиза през другия, затова и често се наблюдават изгаряния в тази област. Почти винаги се засяга и нервната система - централната и периферната. Поражение върху двигателни нерви може да доведе до обездвижване, но обикновено тези промени са на биохимично ниво в клетката и се възстановяват почти 100% с добра рехабилитация и лечение”, обясни доц. Мая Аргирова, координатор на Специализиран комплекс по изгаряне и пластична хирургия в “Пирогов”. При всички случаи лечението отнема между 2 и 6 месеца.

Човек може да бъде покосен от мълния на 10-20 м отстояние от обекта, където тя е паднала, предупреди доц. Аргирова съветва при буря да не се говори по телефон, всички уреди у дома да бъдат изключени. (Виж още съвети долу.) Гръмоотводите по сградите ни предпазват от по-чести инциденти, но според специалисти по мълниезащита огромна част от тях са повредени с годините или при ремонти по покривите на блоковете.

Средногодишната интензивност на мълниеносната дейност за България е 25 ч/година, а средногодишният брой на мълниите е 5 на 1 кв. км. Тези разчети са залегнали в Наредба №4 от 2010 г. на МРРБ, която залага стандартите за мълниезащитата. Тя задължава сградите от първа категория на мълниезащита да се проверяват ежегодно, а жилищните и останалите - поне веднъж на 3 г. При бедствия с нанесени поражения, както и при ремонти, които може да увредят системата,

трябва

да се правят

извънредни

проверки,

обясниха от регионалното министерство в отговор на запитване на “24 часа”.

“На основание чл. 195, ал. 4 от ЗУТ кметът на общината може да задължи със заповед собственика на строежа да ремонтира и извърши в определен срок необходимите дейности за поправяне или заздравяване. Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности се установяват с протокол от комисия, назначена със заповед на кмета. Наличието и състоянието на мълниезащитните уредби не е предмет на контрол от страна на МРРБ”, обясняват от там.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион