Лесно преносима или леснопреносима - дилема на матурата за 7-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512516 www.24chasa.bg
Проф. Владко Мурдаров

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума

Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им, а и сред цялото общество. Проблемът всъщност е в задача 17-а от теста.

Условието е следното:

В листа за отговорите препишете текста, като поправите допуснатите 14 (четиринайсет) грешки - правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е лесно приносима и достъпна в търгофската мрежа.

“В този текст “лесно преносима” е употребена като словосъчетание, а не като сложна дума, затова е правилно да се пише разделно. Отчитаме, че слятото и разделното писане на думи не се изучава детайлно до 7-и клас. Затова, ако някой от седмокласниците е написал цитираното словосъчетание като сложна дума, т.е. слято, тя ще се счита за изписана вярно. Това изрично е посочено в ключа за отговорите”, се казва в позиция на Министерството на образованието и науката.

“В речника е записано, че думата се изписва слято, така че всякакви спорове са излишни. Всички думи, които завършват на “м” от рода на преносим, са сегашни страдателни причастия и не се употребяват в масовата реч, а само в терминологията. Леснопреносим трябва да се разглежда също като термин, затова трябва да се пише слято. Слято се пишат също така “лесноизпълним” и “лесноразтворим”, обясни за “24 часа” езиковедът проф. Владко Мурдаров, който повече от 45 години се занимава със съвременния български език. Според него не би трябвало в текста за матура, и то за 7-и клас, да се включват случаи, при които решението не е еднозначно.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси