Лесно преносима или леснопреносима - дилема на матурата за 7-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512516 www.24chasa.bg
Проф. Владко Мурдаров

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума

Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им, а и сред цялото общество. Проблемът всъщност е в задача 17-а от теста.

Условието е следното:

В листа за отговорите препишете текста, като поправите допуснатите 14 (четиринайсет) грешки - правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е лесно приносима и достъпна в търгофската мрежа.

“В този текст “лесно преносима” е употребена като словосъчетание, а не като сложна дума, затова е правилно да се пише разделно. Отчитаме, че слятото и разделното писане на думи не се изучава детайлно до 7-и клас. Затова, ако някой от седмокласниците е написал цитираното словосъчетание като сложна дума, т.е. слято, тя ще се счита за изписана вярно. Това изрично е посочено в ключа за отговорите”, се казва в позиция на Министерството на образованието и науката.

“В речника е записано, че думата се изписва слято, така че всякакви спорове са излишни. Всички думи, които завършват на “м” от рода на преносим, са сегашни страдателни причастия и не се употребяват в масовата реч, а само в терминологията. Леснопреносим трябва да се разглежда също като термин, затова трябва да се пише слято. Слято се пишат също така “лесноизпълним” и “лесноразтворим”, обясни за “24 часа” езиковедът проф. Владко Мурдаров, който повече от 45 години се занимава със съвременния български език. Според него не би трябвало в текста за матура, и то за 7-и клас, да се включват случаи, при които решението не е еднозначно.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа