Няма да сливат агенциите за инвестиции и за приватизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7514736 www.24chasa.bg
Емил Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов оттегли от законопроекта за публичните предприятия предложението да се създаде нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите. В нея трябваше да се обединят Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции.

По време на тристранния съвет в сряда Караниколов изрази мнение, че новата агенция с допълнителните ѝ задължения ще я направи тромава и няма да работи толкова добре с инвеститори, както е искал министърът.

От законопроекта се изважда изцяло и темата за забрана на приватизацията, както и премахването на списъка с държавните предприятия, забранени за продажба, който е част от действащия Закон за приватизацията. Идеята беше той да се замени с решение на парламента за всяка отделна сделка.

Караниколов изрази съмненията си относно тези части от законопроекта още на икономическата комисия миналата сряда, която трябваше да го гласува на първо четене. Министърът обаче отложи гласуването до провеждането на тристранния съвет.

На него синдикати и работодатели се съгласиха с Караниколов. Те подкрепиха приемането на останалата част от закона, който ще инициира анализ кои дружества трябва да останат държавни, дали някои да се преструктурират в агенции и как да се управляват по-добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.