ОССЕ: Свободата на медиите на Балканите е застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7515389 www.24chasa.bg
Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес Снимка: European Federation of Journalists

Повече от една трета от всички нарушения на свободата на медиите, за които се съобщава в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят правителства, съобщиха наблюдатели на състоянието на медийната свобода на двудневна конференция в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В конференцията участваха журналисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, създадена от съответните правителства.

"Свободата на медиите намалява в цяла Европа (...), но ситуацията в този регион е по-лоша, отколкото където и да било другаде", каза генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес. Той допълни, че "в почти 50 процента от случаите от региона, за които сме съобщили, държавата е източникът на заплаха, източникът на насилие".

Гутиерес съобщи, че делът на физическите нападения над журналисти на Балканите е по-висок, отколкото другаде в Европа, като достига до една трета от регистрираните 79 нарушения на медийната свобода. Той каза, че журналистите от региона са изправени пред словесни атаки от политици, премиери, президенти, министри и полицаи, които подхранват насилието срещу тях.

Генералният секретар на ЕФЖ обвини правосъдието в различните страни за това, че не разследва бързо, ако изобщо разследва, случаите, повдигнати от журналистите, мнозина от които се опитват да съобщят за твърдения за корупция.

Тарик Ахмад, британският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на парламента, каза, че защитата на журналистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона британски лири в подкрепа на независимите медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския независим портал tacno.net, каза, че тя е била нападана физически няколко пъти, но е изгубила всички дела, които е завела срещу нападателите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито