Путин: Кардинални промени в отношението на Запада към Русия няма да има (Обновена + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7515898 www.24chasa.bg
Владимир Путин Снимки: Ройтерс

Две мощни хакерски атаки блокираха за кратко пряката линия 

Кардинални промени в отношението на Запада към Русия няма да има, дори ако Москва направи отстъпки и се съгласи да изпълни всички искания на опонентите, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки наживо по телевизията на въпроси на граждани.

Дори ако напълно отстъпим от себе си и пренебрегнем своите фундаментални национални интереси, ще има ли промени? Може би, някакви външни сигнали ще има, но нищо няма да се промени кардинално, каза президентът.

Путин призна, че санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 г. насам са коствали на Русия към 50 милиарда долара, но подчерта, че за страните от ЕС щетите от рестрикциите са още по-големи - 240 млрд. долара

В пряк ефир държавният глава заяви, че санкциите дори са насърчили Русия да започне собствено производство на корабни двигатели и други ключови промишлени продукти и да развива селскостопанския си отрасъл, посочва Асошиейтед прес. Той каза, че миналата година износът на селскостопанска продукция е достигнал 25 млрд. долара и ще продължи да се увеличава.

Обемът на руската програма за заместване на вноса заради рестрикциите на Запада се равнява на 667 млрд. рубли, допълни Путин.

Руският президент определи западните санкции като опит за възпиране на нарастващата мощ на Русия и отбеляза, че американските санкции срещу Китай имат същата цел.

За първите два часа от "Пряката линия с Владимир Путин", в която руският президент отговаря на живо на въпроси на граждани, той успя да даде отговор на 27 въпроса, предадоха ТАСС и БТА.

Те бяха основно свързани с вътрешни проблеми, като национални проекти, заплати, недостиг на медицински работници в регионите, събирането на отпадъците, екологията и ипотеките за многодетните семейства.

Изправен пред нарастващо недоволство, Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците, отбелязва Франс прес.

Прекалено ниски заплати, увеличаване на цените и на стойността на комуналните услуги, разнородни различия между регионите - тези теми, засегнати в първите въпроси, адресирани до президента, отразяваха трудностите, които изпитва населението.

Това е 17-ата "пряка линия", организирана, откакто Путин дойде на власт преди 18 години. Обикновено отговорите на въпросите продължават между 4 и 5 часа и се излъчват директно по телевизията.

Тази година "пряката линия" е организирана в момент, в който популярността на Путин е чувствително намаляла и недоволството и безпокойството на населението е нараснало, откакто той обяви преди година непопулярни мерки, като вдигането на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС, отбелязва Франс прес. Правителството увеличи възрастта за пенсиониране за жените от 55 на 60 години, а за мъжете от 60 на 65 години, припомня Ройтерс. Рейтингът на Путин пък падна от рекордните почти 90 процента, отчетени през 2015 г., на 64 процента.

Путин призна, че има временни трудности, свързани с тези мерки, но увери, че те започват да дават своите плодове и да са от полза за икономическата ситуация, предаде Франс прес. Той веднага обеща "увеличаване на нивото на живот и на нивото на доходите" на населението, което намалява постоянно от няколко години. Путин увери, че иска да реши наложителните проблеми като състоянието на системата на здравеопазването или проблема с отпадъците.

В днешната "пряка линия" гражданин от Самара се оплака колко трудно е да се гледа семейство със само 10 000 рубли на месец (158,07 долара) и попита Путин: "Кога ще се подобри животът?", предаде Ройтерс. В отговор президентът каза: "Истина е, че реалните доходи намаляват от няколко години. Най-големият спад беше през 2016 г., но сега доходите постепенно започнаха да се възстановяват". Той приписа вината за спада на нестабилните енергийни пазари. Путин изтъкна, че програма, наречена "Национални проекти" и предвиждаща големи инвестиции на държавни средства, ще увеличи жизнения стандарт на руснаците. "Резултатите от това трябва да бъдат усетени тази година и следващата година", обеща той.

Над 1,8 милиона въпроси и обръщения има отправени тази година към Путин, пояснява Франс прес. Повечето от тях са отправени по телефона. Останалите са зададени чрез съобщения, чрез мобилно приложение, чрез специалната форма в сайта на програмата и чрез социалните мрежи, допълва ТАСС.

Сред оправените въпроси, които бяха показани на телевизионния екран, имаше такива, които гласяха: "Един единствен въпрос: кога ще си отидете?", "Моля ви, спасете Русия?" и "Какво ще стане, когато няма да има повече петрол и газ", допълва Франс прес.

Руският президент смята, че за най-бързо уреждане на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски, предаде ТАСС.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че засега положението в Източна Украйна не се променя към по-добро, защото новият президент на страната не прави нищо за тази цел. "Най-простото нещо би било насрещни стъпки. Нужна е воля от украинското ръководство", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Зеленски е талантлив човек, - отбеляза Путин. - Помня едно негово изказване в Клуба на веселите и находчивите (КВН - популярно руско тв шоу - б.р.) в Москва. Всичко това беше талантливо и смешно, но сега не е смешно." А после добави, че Зеленски, който е филмов актьор по професия, трябва да разбере, че се намира не в комедия, а в трагедия.

Припомняйки, че Зеленски направи темата за уреждането на конфликта в Донбас "ядро на своята избирателна кампания", Путин отбеляза: "А сега в Париж той заяви, че не смята да разговаря с представители на републиките в Донбас. Как тогава да бъде решен този проблем? В съвременната история няма нито един пример, когато подобни конфликти са били решавани без пряк диалог между конфликтуващите страни. Това е просто невъзможно."

Руският лидер подчерта, че Минските договорености са в основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас, но те и досега остават неизпълнени.

Той обеща максимално да бъде либерализиран режимът за получаване на руско гражданство и той да стане максимално достъпен за украинци.

Според Путин връщане към Съветския съюз е малко вероятно и възможно само през "много тежки конфликти". "Връщане към социализма в пълен обем - това е мое лично мнение - е малко вероятно. То е възможно само през много тежки вътрешни конфликти. Но нужни ли са ни тези конфликти?", попита риторично Путин.

Той обаче не изключи, че теоретически е възможно "политически сили, които изповядват леви възгледи, социалистически идеи, да контролират страната и върховната политическа власт". Президентът поясни, че "всяка легална политическа сила в процеса на открита политическа дискусия, обръщайки се към населението, е способна да завоюва неговите симпатии и да се утвърди във висшите ешелони на властта".

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че борбата с корупцията ще се води гласно, а всички наказателни дела за корупционни престъпления ще бъдат довеждани докрай, предаде ТАСС.

"Чувствам отговорност за това безобразие. Ако не чувствах, вие нямаше да знаете нищо (за такива факти). И ако си имаме работа с престъпление, с корупция, с облагодетелстване за сметка на гражданите, то ние, първо, трябва винаги да довеждаме (разследването) докрай и, второ, това трябва да бъде правено гласно", каза той по време на пряката линия, когато отговаряше по телевизията на въпроси на граждани.

Путин отбеляза, че броят на корупционните престъпления в Русия намалява.

"Броят на корупционните престъпления намалява в значителна степен благодарение на това, че действаме последователно", каза той.

Пресслужбата на компанията "Ростелеком" съобщи пред ТАСС, че срещу кол центъра на пряката линия са били извършени две мощни хакерски атаки, които обаче са били отразени и не са повлияли на работата му.

Ако САЩ използват сила срещу Иран, това ще се доведе до катастрофа, като последиците от военно решение много трудно може да се предвидят, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА и ТАСС.

Това би било катастрофа най-малкото за региона, тъй като би довело до взрив на насилие и може би и до увеличаване на числеността на бежанците, каза Путин.

Въпросът с намирането на политическо решение в Сирия може да се реши с общи усилия на всички заинтересовани страни, в това число САЩ, заяви още той.

Руският президент даде да се разбере, че е готов за преговори с американския си колега Доналд Тръмп, ако изникне такава възможност, но отбеляза, че според него кампанията на Тръмп за преизбиране може да усложни руско-американските отношения, посочва Ройтерс.

Путин смята, че двамата с Тръмп биха могли да обсъдят международната сигурност, разоръжаването, както и нормализирането на двустранните отношения във всички области, включително икономиката.

Очаква се Путин да се срещне с Тръмп на форума на върха на Г-20 в Япония този месец, припомня Ройтерс.

Руският президент каза, че американските санкции срещу страната му са грешка, която той изрази надежда да бъде поправена. Русия нееднократно предложи на САЩ да започнат диалог за изработване на правила в киберпространството, но засега не е получила ясен отговор, допълни той.

Путин изтъкна, че Русия запазва водачеството си в създаването на съвременно въоръжение независимо от последователното съкращаване на военните си разходи.

"Най-любопитното вероятно е, че ние сме единствената голяма военна сила, която съкращава военните си разходи. През 2017 г. те представляваха 3,4 процента от брутния вътрешен продукт, което не е малко за нас. През 2018 г. те бяха малко над три процента, през 2019 г. вече са под три процента - 2,9 на сто, следващата година ще бъдат 2,87 процента, а през 2021 г. - 2,8 на сто от БВП", каза Путин.

Руският президент Владимир Путин каза днес, че е против облекчаване на наказанията за свързани с трафик на наркотици престъпления, но добави, че смята за необходимо затягане на контрола с оглед избягване на злоупотреби от страна на полицията при случаи, свързани с наркотици, предаде Асошиейтед прес.

По време на програмата Пряка линия, в която отговаря на въпроси на граждани в пряк телефонен ефир, Путин заяви, че е нужно да се затегне надзорът над действията на полицията, насочени срещу трафика на дрога. Нужно е въвеждането на допълнителни проверки, за да се попречи на полицията да фалшифицира доказателства по случаи, свързани с наркотици, отбеляза той.

Това мнение беше изразено малко след ареста на разследващ журналист по обвинения за трафик на наркотици, които бързо бяха снети поради липса на доказателства. Случаят с журналиста Иван Голунов породи обществено възмущение и Путин реагира на това, като уволни миналата седмица двама висши полицаи. Той каза, че очаква разследването да извади наяве всички отговорни за ареста.

В програмата Пряка линия Путин засегна и темата за фалшивите новини. Проблемът става все по-остър, но сега е рано да се правят изводи дали трябва да се затегнат съответните закони, каза той, цитиран от ТАСС.

През март в Русия беше приет закон за блокиране на фалшивите новини, предвиждащ глоби за тяхното разпространение. По време на пряката линия руски блогър призова за подвеждане на отговорност за разпространението на фалшиви новини.

Руският президент каза още, че е недопустима злоупотребата със законите за обида на държавните символи и държавните институции, извършвана с цел ограничение на възможностите за критика на властите, предаде ТАСС.

"Никой няма правото да злоупотребява с тези норми, за да ограничава правото на хората да критикуват действащите власти на което и да е равнище", каза Путин и призова генералната прокуратура да обръща повече внимание на правоприлагащата практика в тази сфера.

Що се отнася до закона за суверенния интернет, приет в Русия, Путин каза, че целта му е да осигури безпроблемната работа на виртуалната мрежа, а не да изолира руския й сегмент.

За 4 часа в програмата Пряка линия руският президент отговори на 67 въпроса и послания на сънародниците си, предаде ТАСС.

Сред темите, които бяха засегнати по време на предаването, бяха ниските доходи, понижаването на стандарта на живота, борбата с корупцията, различията между руските региони и др.

Сред засегнатите външнополитически теми бяха тези за кризата в Украйна, Сирия, Иран, отношенията със САЩ и санкциите на Запада срещу Русия.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че няма никакви доказателства за замесеност на Русия в разбиването на малайзийски пътнически самолет през 2014 г. в сепаратистката източна част на Украйна, предадоха Франс прес и ТАСС.

Путин каза това като коментар на предявяването на обвинения в убийство на трима руснаци и един украинец от съвместната следствена група вчера.

"Това, което беше представено като доказателства за вина на Русия, изобщо не ни задоволява. Там нямаше никакви доказателства, в нищо от представеното", каза Путин пред журналисти след участието си в телевизионната пряка линия, в която отговаряше на въпроси на граждани.

При разбиването на самолета, изпълнявал полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бяха убити всички 298 души на борда му. Разследването установи, че той е бил свален с ракета руско производство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка