Алекс от Бяла убит заради травеститите Гунди и Чочи, Валентин го ударил, за да не ги обижда (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516523 www.24chasa.bg
18-ГОДИШНИЯТ АЛЕКС

Бяла излезе на протест срещу намаляването на присъдата за рома, магистратите защитават решението си с писмена позиция

Двама хомосексуалисти от циганската махала в Бяла са в основата на конфликта между убития ученик Алекс Ангелов и осъдения за това престъпление Валентин Маринов.

Това става ясно от решението на апелативния съд във Велико Търново, с което присъдата на Маринов е намалена на 3 г. вместо 20-те, които му даде окръжният съд в Русе. Скандално малкото наказание изкара на мирен мълчалив протест в четвъртък жители на Бяла и околните села, които поискаха Върховният касационен съд като последна инстанция да върне 20-те години затвор за Валентин Маринов. Прокуратурата протестира пред ВКС.

На 8 юли 2017 г. ромът Маринов удари по главата Алекс Ангелов в центъра на града, момчето падна на земята и изпадна в кома. Почина няколко дни по-късно.

След напрежението заради намалената присъда от апелативния съд във Велико Търново написаха позиция, в която се казва, че няма да работят под натиск, а

смъртта на

18-годишния

Алекс е

причинена по

непредпазливост

Мотивите за това са, че фаталната травма в главата е причинена от падането му на плочките, а не от удара в лицето, който получава от 33-годишния подсъдим.

“Няма доказателства за умишлено убийство по хулигански подбуди”, твърдят магистратите от втората инстанция в решението си от 4 юни т.г. и позицията, публикувана 2 седмици по-късно, когато се разшумя по случая.

Интересно е как се стига до фаталния инцидент. Алекс и душманитът му Валентин са се познавали бегло. В нощта на 7 срещу 8 юли ромът Маринов е бил в дискотеката заедно с компания. Около 3,30 след полунощ там влиза и Алекс, но е бил на друга маса и с други хора. Момчето е било в добро настроение, защото се сдобрил с приятелката си.

33-годишният Валентин е бил в компанията на племенника си, който е непълнолетен. С тях е имало още 6-има души. Двама от тях са били съученици на Алекс.

По някое време в дискотеката пристигат двама младежи от ромската махала, които са познати в града с прякорите Гунди и Чочи. Те са хомосексуалисти и травестити и никога не са крили това. Още с влизането в заведението двамата гейове започнали да афишират, че са с различна сексуална ориентация. Присъединили се към компанията на Валентин.

Всички в дискотеката ги забелязали заради женските движения, грима и сексуалните танци, с които афиширали хомосексуалността си, разказват свидетели по делото. Това поведение подразнило Алекс и много други посетители, но въпреки това не се е стигало до словесни нападки или до физическо насилие.

Около 5,30 ч клиентите на заведението си тръгват. Компанията на Валентин също излязла, разделила се на групи и тръгнали към центъра. Пред заведението един от тях

поискал цигара

на Алекс, който

отговорил, че

не пуши

и ромът отминал. Един от приятелите на Алекс му предложил да го откара до вкъщи с кола, но ученикът отказал и тръгнал към спирката, за да хване автобуса за квартала, който е на 7 км от града.  

В същото време на центъра била и компанията на Валентин. Двамата травестити в нея продължавали да танцуват и да се лигавят като жени. Вдигали шум въпреки нощните часове.

На 15 метра пред тях вървял Валентин Маринов с негов приятел.

В центъра на Бяла Алекс отново срещнал групата роми, които се запътили към махалата. Единият от гейовете и Валентин отново му искали цигари. Ромите твърдят в показанията си, че той е бил пийнал и започнал да ги псува, наричайки ги цигани и педерасти. Това подразнило един от тях и той се опитал да го удари с бутилка бира. Алекс се дръпнал и опитал да отвърне на удара. През това време успял да се свърже и с братовчед си по телефона и му казал, че искат да го бият и да дойде да го прибере, ако може.

Малко преди това Валентин Маринов погледнал и видял, че Алекс посяга да удари приятеля му. С бърза крачка се отправил към него и го ударил с юмрук по лицето. Алекс не очаквал това нападение - залитнал и паднал назад.

Силно ударил главата си на плочките пред тротоара. Останал неподвижен. Валентин Маринов го сритал в краката, за да види дали мърда, но момчето останало неподвижно. Уплашил се, че го е убил, и с останалите роми избягали.

Братовчедът на Алекс пристига, намира го безпомощен и го откарва в болница, където момчето умира. Ромите са заловени на следващия ден от полицията.

Още в първите разпити Маринов се опитва да прехвърли вината на братовчед си, който е непълнолетен. Свидетели и записи от камери обаче доказват, че фаталният удар е нанесен точно от Валентин. Обвинен е в убийство по хулигански подбуди и на първа инстанция в окръжния съд в Русе е осъден на 20 г. затвор и 200 хил. лв. кръвнина за родителите на Алекс.

Апелативният съд във Велико Търново обаче преквалифицира обвинението и то вече е за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена лека телесна повреда, т.е. удара в лицето на жертвата. Така присъдата му е намалена на 3 г. затвор, от които вече е излежал 2 в следствения арест, а до края на делото във ВКС наказанието му може и да е изтекло.  

“Намираме за

абсолютно

недопустима

практиката да

се правят опити

съдът да бъде

притискан

да постановява съдебни актове, които погазват закона или са в категорично несъответствие с установените по делото факти, чрез нагнетяване на общественото мнение, чрез протести и шествия”, се казва в писмото на магистратите от апелативния съд във Велико Търново след първите протести в Бяла.

На втора инстанция са проведени две съдебни заседания - на 1 април 2019 и на 13 май 2019 г. В Търново е извършен преразпит на вещото лице Пламен Димитров, изготвил допълнително заключение по съдебно-медицинската експертиза.

“Абсолютно голословни са твърденията, че член на съдебния състав е изказвал твърдения в защита на подсъдимия или е подвеждал вещото лице да изказва такива. Въпросите от съда към вещото лице са целели да изяснят преди всичко степента на нанесената умишлено телесна повреда (в лицевата част), тъй като този въпрос е бил недостатъчно изяснен”, се твърди в позицията на съда.

Все пак магистратите приемат, че има лек превес на утежняващите вината обстоятелства, поради което е определено наказание малко над средния предвиден в закона срок и е отказано условно изтърпяване на присъдата.

Състав с председател Румян Жеков и докладчик Дияна Василева е изложил подробни мотиви защо е необходима промяна на квалификацията на деянието.

Въззивният съд смята, че не са налице доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

“Съгласно установената съдебна практика, ако обективно е причинена по-лека по степен телесна повреда, от която настъпват по-тежки усложнения или смърт, деецът следва да носи отговорност за причиняване на непредпазлива смърт във връзка с по-леката телесна повреда, защото само тя е причинена умишлено”, е изводът на търновските магистрати.

В официалната позиция се твърди още, че тиражираното в медиите, че на пострадалия е нанесен тежък побой от група лица, че е удрян с бутилка по главата и др., категорично не са верни.

Кой съдебен състав е прав - русенският или търновският, ще решават върховните магистрати.

Апелативната прокуратура във Велико Търново внесе протест срещу новия прочит на доказателствата за извършеното убийство. Държавното обвинение настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда от 20 г. решетки за смъртта на Алекс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят на Англия Джордан Пикфорд ще се ожени за детската си любов. Стражът и половинката му Меган вече организират сватбата си. Двамата ще се венчаят в края на май. Церемонията ще е на Малдивите. Плажната сватба ще е скромна. Тя ще бъде споделена само със семействата им и най-близките приятели. Преди това Меган планира петзвездно моминско парти

Бившият халф на "Левски" Роман Прохазка може да стане свободен агент до дни. Любимецът на "сините" фенове е пред раздяла с чешкия "Виктория" (Пилзен), научи "България Днес". Словакът премина в тима преди 1,5 г., след като договорът му с "Левски" изтече. През миналия сезон Прохазка бе несменяем титуляр за "Виктория"

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес е бесен на моделката Елиза де Паничис. Причината е, че мацката разкри аферата им. Самият играч не е искал да се разбира за нея, преди двамата да видят дали флиртът ще прерасне в нещо повече. "Той се изнерви, че името му се появява в медиите по такъв повод", разкри негов близък