АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516524 www.24chasa.bg
Протестът на малките кабелни оператори СНИМКА: Николай Литов

Кабеларките, излезли на улицата, представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите

Недопустимо e в една правова държава, каквато е България, да се организират протести в защитата на трайно установени противозаконни практики като пиратството на телевизионно съдържание, което нанася вреди върху различни икономически сектори и върху държавата.

Това е мнението на Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБРО), публикувано след протеста на малки кабелни оператори, организиран на 19 юни пред Министерския съвет.

Асоциацията посочва, че организаторите на протеста представляват много малка част от предприятията, които разпространяват телевизионни програми в България. Според данни, които самите кабелни оператори декларират пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), те представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите у нас. “Съществува друга организация на кабелните и DTH оператори, която обединява по-голямата част от сектора и която не е изразила подкрепата си за протеста”, пише в становището на АБРО.

Става дума за Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО), която

обединява

платформени

оператори с общо

над 65%

пазарен дял

Сред тях са националните телекомуникационни компании “Булсатком”, “A1 България”, “Виваком”, както и предприятия от регионален и местен мащаб като “Евроком Царевец”, “Ланстар” и др.

БАККО не само не подкрепи протеста, а открито защити мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право. Асоциацията изрази мнението си още миналата седмица, когато разследващи провериха 5 кабелни оператора, които покриват голяма част от Южна България.

Операцията миналия четвъртък, в която участваха и ГДБОП, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

Според АБРО съществуват около 30% сив сектор при кабелното разпространение и около

700 000

недекларирани

абонати на

платена

телевизия,

което ощетява цялата авторскоправна индустрия – излъчващи организации, автори и носители на сродни права върху включеното в програмите съдържание.

“Същевременно пиратството на телевизионни програми нарушава условията на конкуренцията в държавата, засягайки кабелните и DTH оператори, които оперират “на светло” – сключват договори за разпространение на програми и декларират коректно броя на абонатите си. Справедлива конкурентна среда може да бъде постигната преди всичко чрез преустановяване на противозаконните практики за незаконно разпространение на програми, за което е необходима и подкрепата на държавата. Комисията за защита на конкуренцията в решението си по извършения през 2018 г. секторен анализ на медийните пазари препоръча “провеждането на политики за изчистване на “сивия сектор”, се казва още в декларацията на АБРО.

Освен всичко това сивият сектор намалява приходите на държавата, като ощетява държавния бюджет, е мнението на експертите в Асоциацията на радио- и тв операторите.

От АБРО изразяват подкрепа и благодарност “към държавните органи и по-специално към комисар Явор Колев и неговия екип за предприетите през последните дни действия срещу кабелното пиратство в страната”.

И асоциацията на големите кабелни оператори БАККО твърди, че има около 30% сив сектор на пазара на платена телевизия у нас. Впрочем точно нейните членове са сред най-уязвимите от действията на пиратите на кабелния пазар, тъй като “обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар”, казват от асоциацията. В този аспект е и въпросът за справедливостта в бизнеса - от едната страна са операторите, които плащат изрядно всичките си данъци и задължения и предоставят качествена услуга на клиентите си. Заради големия брой потребители, които са привлекли, техните цени на практика са сред най-конкурентните на пазара. От другата страна са пиратите, които умело разпространяват съдържание, без да плащат за него. Рекламират уж ниски цени, но на практика услугата им не е по-евтина от тази на изрядните търговци, а в същото време е доста по-некачествена. На практика по-голямата част от таксите, които събират от клиентите си, им е чиста печалба, тъй като не плащат нито за реалния брой клиенти, нито за съдържанието, което разпространяват. “Последиците от тези практики

създават

конкурентни

предимства за

нарушителите

и като цяло нанасят значителни вреди на пазара на разпространение на платена телевизия”, казват още от БАККО.

Точно заради това големите медийни организации в страната изразиха недоумение от протеста на няколко малки кабелни оператора, обединени в организацията “Тв Клуб 2000”. Всички те работят в малки населени места и заплашиха, че таксата за кабелна телевизия ще стане 100 лв., ако бъдат закрити малките кабеларки. Това едва ли ще се случи, тъй като на практика ниските пазарни цени се поддържат от големите и средните оператори. Просто останалите имат твърде малък пазарен дял, за да влияят на цените.

Фактите показват и още нещо. Години наред именно “Тв Клуб 2000” води дела в Комисията за защита на конкуренцията срещу големите оператори, които продавали на ниски цени. Преписките са публични в регистъра на КЗК.

Повечето от протестиращите са били проверявани при акцията на ГДБОП и Европол срещу нелегалните кабеларки, които не плащат авторски отчисления на телевизиите.

Десет искания внесоха малките кабеларки до премиера Бойко Борисов по време на протеста си. Сред тях е да не се плащат такси на телевизиите, когато се финансират от реклама, а таксите, където ги има, да зависят от рейтингите. Подобни искания противоречат изцяло на пазарната логика, смятат обаче медийни специалисти. Всички частни медии, които се издържат само от дейността си, на практика печелят единствено от реклама и разпространение и така могат да финансират съдържанието си. Тоест

няма как да

дават безплатно

това, което са

създали, защото

в противен

случай ще

фалират

Членове на протестиращия “Тв Клуб 2000” са 19 от всички 259 кабелни оператора в страната според годишния доклад на КРС. Те декларират общо 27 508 абонати от 1,82 милиона абонати на платена телевизия в страната според регистъра на КРС, което представлява 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите в страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България