Белгийската кралица: Ранните бракове - все по-малко, никога не е имало толкова ученички по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516585 www.24chasa.bg
Белгийската кралица СНИМКИ: Ройтерс

"Наблюдава се спад в нивото на детската смъртност и крайната бедност. В глобален мащаб никога не е имало толкова много момичета, които да посещават училище. Освен това ранните бракове са все по-малко. Броят на живеещите в гета намалява, докато се увеличава достъпът до санитарни помещения и ток". Това заяви белгийската кралица Матилда, поддръжник на целите на ООН за устойчиво развитие от 2016 г. насам, по време на Европейските дни на развитието, които се проведоха на 18 и 19 юни в Брюксел. 

"Достъпът до питейна вода все още представлява въпрос от огромна значимост. Притеснителни тенденции се наблюдават в глобалното затопляне, изчезването на много биологични видове и употребата на природните блага. Трябва спешно да се действа", добави тя.

"Едно от предизвикателствата е да се намалят неравенствата - да се запълни пропастта между бедни и богати, да се сложи край на всякакви видове дискриминация. Това включва намаляване на бедността, елиминиране на глада и достъп за здравни услуги за всички. Цели се да се осигури качествено образование за всеки, което след това да предполага и качествени работници", коментира тя. "Бедните страни са най-безпомощни пред природни катаклизми и промените на климата".

В 150 страни по света се нлабюдава дискриминация спрямо жените. А 361 000 деца под 5-годишна възраст умират годишно от болести, свързани с липсата на чиста вода и др., стана ясно от думите на експерти в сферата.

"Неравенствата и дискриминацията правят хората невидими. Заради дискриминация на политическо ниво се провокира и дискриминация сред обществото", коментира Джоан Карлинг, филиписнки активист за правата на човека. 

Хората с увреждания също често стават обект на дискриминация. "Когато загубих крака си, изгубих част от социалния си живот. При кандидатстване за работа, когато те видят, те отхвърлят. Таксита не ни качват. Всичко това прави социализацията ни изключително трудна", обясни защитникът на човешките права Маргарет Орак Орч.

"Някои от проблемите в африканските държави са бедност, слаби институции, бедни правителства. Ако тези държави се движат в грешна посока, проблемите не стигат само до границите им, а чукат и на вратата на Европа. Мисля, че трябва да се фокусираме повече върху качеството на работата на правителствата. Управляващите, инвестициите и миграцията са неразривно свързани. Ако правителствата създават повече предпоставки за инвеститори, това ще предполага по-добри работни позиции и повече доходи, което ще намали миграцията", заяви бившият британски премиер Тони Блеър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.