Белгийската кралица: Ранните бракове - все по-малко, никога не е имало толкова ученички по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516585 www.24chasa.bg
Белгийската кралица СНИМКИ: Ройтерс

"Наблюдава се спад в нивото на детската смъртност и крайната бедност. В глобален мащаб никога не е имало толкова много момичета, които да посещават училище. Освен това ранните бракове са все по-малко. Броят на живеещите в гета намалява, докато се увеличава достъпът до санитарни помещения и ток". Това заяви белгийската кралица Матилда, поддръжник на целите на ООН за устойчиво развитие от 2016 г. насам, по време на Европейските дни на развитието, които се проведоха на 18 и 19 юни в Брюксел. 

"Достъпът до питейна вода все още представлява въпрос от огромна значимост. Притеснителни тенденции се наблюдават в глобалното затопляне, изчезването на много биологични видове и употребата на природните блага. Трябва спешно да се действа", добави тя.

"Едно от предизвикателствата е да се намалят неравенствата - да се запълни пропастта между бедни и богати, да се сложи край на всякакви видове дискриминация. Това включва намаляване на бедността, елиминиране на глада и достъп за здравни услуги за всички. Цели се да се осигури качествено образование за всеки, което след това да предполага и качествени работници", коментира тя. "Бедните страни са най-безпомощни пред природни катаклизми и промените на климата".

Всичко, което трябва да знаете за:

В 150 страни по света се нлабюдава дискриминация спрямо жените. А 361 000 деца под 5-годишна възраст умират годишно от болести, свързани с липсата на чиста вода и др., стана ясно от думите на експерти в сферата.

"Неравенствата и дискриминацията правят хората невидими. Заради дискриминация на политическо ниво се провокира и дискриминация сред обществото", коментира Джоан Карлинг, филиписнки активист за правата на човека. 

Хората с увреждания също често стават обект на дискриминация. "Когато загубих крака си, изгубих част от социалния си живот. При кандидатстване за работа, когато те видят, те отхвърлят. Таксита не ни качват. Всичко това прави социализацията ни изключително трудна", обясни защитникът на човешките права Маргарет Орак Орч.

"Някои от проблемите в африканските държави са бедност, слаби институции, бедни правителства. Ако тези държави се движат в грешна посока, проблемите не стигат само до границите им, а чукат и на вратата на Европа. Мисля, че трябва да се фокусираме повече върху качеството на работата на правителствата. Управляващите, инвестициите и миграцията са неразривно свързани. Ако правителствата създават повече предпоставки за инвеститори, това ще предполага по-добри работни позиции и повече доходи, което ще намали миграцията", заяви бившият британски премиер Тони Блеър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".