Английската с мегасалон наесен, висок е два етажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7518009 www.24chasa.bg
В момента тече усилен ремонт, за да бъде готов и вторият нов корпус на Първа английска гимназия и 112-о училище за първия учебен ден. СНИМКА: Йордан Симeонов

-  Гимназията и 112-о ОУ, които делят обща сграда, ще се разширят нов корпус - над 4400 кв. м

- Там учат 2200 деца

Огромен модерен физкултурен салон ще имат учениците от Първа английска гимназия в София, както и по-малките ученици от 112-о основно училище “Стоян Заимов” в София, с които делят обща сграда. Височината му е 7 метра, заема 3-ия и 4-ия етаж, а площта му е 460 кв. м. В салона, който прилича на истинска спортна зала, може да се практикуват абсолютно всички спортове, заложени в учебната програма. “Кацнал” е на специални колони и под него при хубаво време може да се играе тенис на маса.

Няма да излезе от експлоатация и старият малък салон за спорт.

За първия учебен ден училищата ще имат още един нов корпус с разгърната застроена площ от 4445 кв. м. Заедно с първия, който беше готов за старта на изминалата учебна година, училищата разширяват един път и половина старата си сграда, като се сдобиват с още 22 учебни зали. Ще има нови кабинети по химия, физика, биология, методически кабинети, по хореография...

Много щастливи и доволни сме, защото за двете училища в тясната сграда беше много трудно. Имахме голям недостиг на класни стаи, на обособени специализирани кабинети, както и на спортната база, обясни директорката на Първа английска Нели Петрова. Покрай строежа 12-класниците ползвали и зали в младежкия дом, който е в съседство.

В двете училища се обучават около 2200 ученици. Учителите общо са 140, плюс персонала стават 160 души.

Общата инвестиция, която Столичната община прави, е около 6,4 млн. лв. - и за двата корпуса, каза кметът на район “Оборище” Васил Цолов.

“Образованието е мой приоритет. Всяка година инвестираме в строителство и модернизиране на детски градини и училища”, напомни столичният кмет Йорданка Фандъкова. През 2019 г. общината инвестира в образователна инфраструктура 80 млн. лв., строят се 15 нови сгради на детски градини и 10 училищни, от които 5 са с физкултурни салони.

Целта е да се мине на

едносменен режим

Целта е да се мине на едносменен режим, затова подобряваме условията и в училищата, и в детските градини, обясни при проверката на ремонта Йорданка Фандъкова.

36 училища в страната, в които сега занятията са на двусменен режим, още тази есен ще минат към учене само до обед, съобщиха за “24 часа” от министерството на образованието. За други обаче срокът е до 10 години, сочат данните на МОН.

През приключващата учебна година 335 училища са на двусменно обучение, а 1921 - на едносменно.

Първоначалната идея беше всички близо 2400 училища в страната да заработят на една смяна от учебната 2020/2021 г., но това се оказа нереалистично, защото е свързано със сградния фонд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.