Проверяват къща за гости на бивш кмет на Борино

https://www.24chasa.bg/novini/article/7518249 www.24chasa.bg

Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ провериха две къщи за гости в местността „Кастракли“ край село Борино. Едната от тях е собственост на бивш кмет на община Борино Джамал Асанов, който сега е общински съветник. Другата е на шурея на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ Невредин Кючюк. Местността е на близо час път по черен път над родопската община.

"Първата къща на бенефициента "ТИМ Борино" ЕООД е в мониторинг. Там се установи, че в момента има гости. Обезпокоително е, че бизнес плана заложен по проекта е 2000 ношувки на година, а към настоящият момент за 5-годишния период са общо 2 000 по данни на бенефициента. След като снемем регистъра за нощувки тепърва предстои да ги съпоставим с данните от бизнес плана. Съответно, при неизпълнение на бизнес плана, ще бъде наложена санкция съгласно бъдещата методика, която ще бъде издадена в най-близко време.

Изплатената субсидия на "ТИМ Борино" ЕООД по Програмата за развитие на селските района за къща за гости е 391 000 лева", заяви Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" с ресор Програма за развитие на селските райони.

Костадинов обясни, че другата къща е на "Трока" ЕООД и е с изтекъл мониторинг през 2015 г. "Фирмата е получила 128 000 лева субсидия за къща за гости. Характерното за нея е, че за мониторинговия период има само 20 настанявания при средно годишен брой настанявания заложен в бизнес плана 200 бройки. Там Държавен фонд "Земеделие" в момента няма правно основание да наложи каквито и да било корекции при положение, че е изтекъл мониторинговия период. Данните ще бъдат предоставени на компетентните органи за анализ и евентуално за мерки, които предприема Главна дирекция "Полиция", която разследва всички 746 къщи за гости в цялата страна", каза Костадинов. "Трока" е сключила договор през 2010 г., а мониторингът й е изтекъл през 2015 г.

Костадинов посочи, че 46 къщи за гости са направени в Смолянска област, от тях 15 са в мониторинг. Проверките продължават по заповед на земеделския министър Десислава Танева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.