Историци: Учебниците не казват истината за комунизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7518328 www.24chasa.bg
Евелина Келбечева

Издателите повикани на разговор в МОН

Историци протестират срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липса на достатъчно факти за комунистическия режим в петте учебника по история за 10-и клас, които кандидатстват за одобрение от МОН.

Петър Николов
Петър Николов

След сигналите от учители е имало среща с издателствата в министерството. Експертите са помолили авторските колективи да се съобразят с бележките, доколкото са съгласни. До последно може да се направят корекции, обясниха от МОН.

“В нито един от вариантите няма дума за най-кървавия период от терора в режим на окупация от Червената армия, който българските комунисти провеждат в цяла България. Жертвите са между 18 хил. и 30 хил. без съд и присъда.” Това каза за “24 часа” проф. Евелина Келбечева, която преподава история в Американския университет в България.

Тя е възмутена, че не е описано избиването по села и градчета на кметове, учители, аптекари, свещеници - и политическата, и културната интелигенция. “Тези хора са отведени от къщите им, натикани в камионетки, жестоко избити”, каза проф. Келбечева. Според преподавателката процесите трябва да се обяснят и да се види тяхното въздействие върху обществото. Всъщност не били откроени най-важните характеристики на тоталитарната диктатура, наложена с окупацията на Червената армия.

“По спомени на хора се разкопават масови гробове в цяла България. Имало е нощни отвличания, избиване с камъни и горени живи хора, вързани с бодлива тел. И това да го няма в нито един учебник?! Този терор е бил ужасяващ. Той покрива България със страх, променя цялата обществена реакция”, продължи историчката. Изненадана е и че в текстовете се говори за т.нар. либерализация на режима на Тодор Живков, когато в лагерите в Белене и Ловеч са извършвани “чудовищни убейства”.

Никъде не се казвало за най-голямата финансова и икономическа криза, когато плащаме милиарди за окупацията на България от Червената армия и милиони за участието на България в последната фаза на Втората световна война.

“Говори се за репресивен апарат и чистки, но не се вижда, че гръбнакът на системата е поставен върху политическото насилие. И през 70-те години има вкарани в затвора интелектуалци и протестиращи. Няма човешки съдби, през които да минава историята. Липсва основният извод, че политическите репресии в България са най-мащабни от целия Източен блок”, обясни професорката.

Петър Николов, зам.-министър на образованието:

Учени, а не МОН трябва

да променят съдържанието

- Г-н Николов, какъв е коментарът ви на критиките към новите учебници по история за 10-и клас?

- При новосъществуващата нормативна уредба МОН е направило максималното с цел да се постигнат обективни учебници по история. Процедурата минава през няколко етапа. В нея могат да участват различни издателства, те подготвят своите проекти. Министерството само по себе си не може да решава кое е историческа истина и кое не. Работим с рецензенти от висши училища, които имат акредитация по история. Пращаме ги и на учителите по история да кажат мнението си. В крайна сметка вече сме до този етап. Министерството не може чисто политически да променя съдържанието, а се съобразява с мнението на специалистите.

- Историци казват, че буквално са скрити част от ужасяващи факти.

- Тези елементи не липсват, просто не им е придадена стойността, която изследователи като проф. Келбечева, Христо Христов и др. очакват. Въпросът е доколко са подчертани. Историята не е точна наука. Историята е до голяма степен въпрос на интерпретация и сблъсък на различни интерпретации.

Дали не трябва да се мине към един учебник по история, за мен лично е отворен въпрос. Другият въпрос е може ли историческата общност да се събере и да направи академична дискусия и да излезе с академичен консенсус как да изглеждат тези учебници. Не е работа на МОН в качеството му на политически орган да разрешава този въпрос, трябва да се прави на академично ниво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.