Защо кучетата стават опасни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7519241 www.24chasa.bg
Повечето ухапвания се случват не на улицата, а в домашна среда и жертвата познава нападателя си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени предполагат, че се “заразяват” от стреса на стопаните

39-годишният Димитър излиза на 6 юни рано сутринта на разходка. Мъжът живее на квартира в софийското село Владо Тричков и поема към близка гориста местност. Следобед тялото му е намерено разкъсано до неузнаваемост. “Главата нямаше скалп. Лявата ръка беше оглозгана. Само костта стоеше. Левия му крак го нямаше”, разказва Веселка Соколова пред Нова телевизия. Тя се натъква на Димитър и сигнализира в полицията. За часове са открити и извършителите на жестокото убийство. Това са пет домашни кучета, от които и преди е имало оплаквания, че са агресивни. Те са порода “Кане корсо”, смятана за любима на сицилианската мафия. И макар предците им да са римски бойни кучета и да изглеждат застрашително, се смята, че не нападат без причина или команда.

Kакво ги е предизвикало, за да убият Димитър, не е ясно, защото няма преки свидетели. Повечето местни хора смятат, че са го сторили от глад, тъй като собственикът им Йордан Карагьозов идвал през няколко дни да ги храни със сух хляб, който хвърлял през оградата, и на практика те са си живеели сами във вилата му. Той е обвинен, че не е полагал достатъчно грижи за животните, и е в ареста. Ако вината му бъде доказана в съда, го очаква затвор до 5 г. и до 10 000 лв. глоба.

Въпросната строга санкция бе вписана в Наказателния кодекс през 2011 г., но не доведе до така желаното намаляване на кучешките нападения.

Разбра се, че в деня на убийството на Димитър в Софийско друго куче е отхапало част от устата на жена в разградското село Дряновец. То е собственост на 22-годишен младеж, който го оставил на баба си и дядо си да го гледат, но животното напуснало двора им.

Няколко дни по-късно лабрадор впи зъби във врата на актьора Ники Илиев по време на снимки в Пловдив. По думите му сам си е виновен, защото се опитал да го заиграе, въпреки че бил предупреден от стопанката му, че е куче пазач.

Когато човек чете такива новини почти всеки ден, неизбежно започва да се пита какво става, и първото, което му хрумва е, че ширещото се чувство за безнаказаност е достигнало и до тази част от нашия живот. От една страна, стопаните на домашни любимци са безотговорни, не ги възпитават, не ги хранят достатъчно и те стават агресивни. От друга – масово хората нямат и минимални познания как да се отнасят с куче. Естествено, не са малко и гласовете, искащи незабавна смърт за животните убийци, както и тези, които ги бранят с мотив, че тяхната вина е най-малка за случващото си. И вероятно последните имат право, тъй като публикувано наскоро проучване на шведски учени твърди, че четириногите усещат, когато стопаните им преживяват тежък период, и също се стресират. По време на изследването са тествани косми на кучета и на хора, които се грижат за тях. Целта е била да се провери нивото на кортизол, известен като хормон на стреса.

“Установихме, че концентрациите на кортизол при кучетата и при техните собственици са синхронизирани. Интересното е, че характерът на животното не влияе върху развитието на стреса, докато поведението на собственика се отразява значително върху състоянието на домашния любимец. Това ни кара да мислим, че те се “заразяват” от стреса на стопанина си”, казва Лина Рот от университета в Линшопинг. Учените все още не могат да кажат на какво точно се дължи това, но предполагат, че връзката между куче и собственик като цяло прилича много на отношенията между майка и малко дете. Затова смятат, че хората могат да намалят стреса на любимците си, ако си играят повече с тях.

Друго проучване в САЩ пък стигна до заключението, че четириногите любимци са започнали да гледат тъжно заради хората. Заради дългото им съвместно съжителство животните са развили специфичен лицев мускул, който им позволява да повдигат вежди така, че да приличат повече на бебе. Така те подканват стопаните им да ги нахранят, да ги изведат на разходка и да се грижат за тях.

Кучетата са социални същества като нас и по тази причина те толкова успешно се справят в нашия живот, посочва доктор Кари Уестгарт от Института по ветеринарна медицина към университета в Ливърпул. Но и те като нас се нуждаят от правила, за да се справят, когато са в група. “Представете си, че се намирате на парти и някой започва да събаря питиетата и да бута хората. Със сигурност няма да мине много време и ще избухне конфликт, тъй като социалните правила са нарушени. Така е и при кучетата”, обяснява Уестгарт.

По думите ѝ повечето ухапвания се случват в домашна среда, от кучета, които жертвата познава. Затова тя съветва хората да не попадат в капана на мисълта – то ме харесва и на мен няма да посегне, тъй като може да се случи на всеки, който не се отнася към тях като към индивиди. Противно на общоприетото схващане всички породи крият риск от ухапване, не само тези, за които се пише, че са бойни или пък пазачи, казва Уестгарт. Според нея не е вярно и че кучетата се стремят към лидерство и са склонни към агресия, когато то им се оспорва. По-скоро недоразуменията възникват, когато собствениците им не правят правилата си разбираеми или пък ги нарушават в очите на животното.

Редица учени по света започват да изследват връзката между хората и домашните любимци, след като много рестриктивни мерки срещу кучешка агресия не дават резултат. Великобритания е много ярък пример по въпроса. След серия от нападения през 1991 г. тя приема специален закон срещу опасните кучета, с който забранява отглеждането на 4 бойни породи. Освен това дава право на полицията да задържа животни, за които се смята, че представляват заплаха, и те да бъдат умъртвявани след съдебно решение, а стопаните им да бъдат наказвани с над 6 месеца затвор и глоба до 5000 паунда. И въпреки че се издават по над 1000 подобни присъди годишно от британските съдилища, нападенията продължават. Последната жертва е 55-годишна жена, която се опитала да предпази домашния си любимец от атаката на по-голямо куче по време на разходка в парка. Тя е нахапана по шията и ръката и умира в болница.

Подобна е практиката и в други европейски страни като Франция, Германия, Италия и Португалия, но никъде не се наблюдава радикално справяне с проблема. Затова все повече организации за защита на животните настояват властите да инвестират в разясняване как хората да се отнасят с кучетата, вместо назидателно да ги избиват и безразборно да налагат санкции, тъй като при животните вината обикновено е труднодоказуема.

Ако опашката е вирната и козината настръхнала, изнасяйте се

Въпреки че всяко куче може да стане опасно в даден момент, има някои признаци, по които наистина е възможно навреме да се познае кое е агресивно. На първо място това е ръмженето, с което предупреждава за своите намерения. Затова, ако чуете настоятелно някое животно да прави така, най-добре е бавно да се отдалечите.

Същото правило важи и ако си показва зъбите. Обикновено по този начин то сигнализира, че се готви да брани своята територия или храна.

Вдигната опашка и настръхнала козина също са признак за агресия, както и присвити очи.

Когато усетите, че имате работа с такова куче, най-важно е да запазите самообладание и да не бягате. Приберете ръцете си към тялото и не го гледайте в очите. Ако това не проработи и не си тръгне, започнете бавно да отстъпвате. Следва ли ви, трябва да намерите начин да го разсеете, като хвърлите своя дреха или чанта и докато я ръфа, бързо да намерите място за скриване.

В никой случай обаче не бягайте, защото така ще го предизвикате да ви преследва докрай.

Не се опитвайте да им говорите гальовно. Ако въобще нещо им казвате, то трябва да са команди като “Долу!” или “Мирно!”, и то с достатъчно твърд тон, тъй като кучетата усещат енергията, която хората излъчват.

Ако все пак не успеете да се справите и ви събори на земята, свийте се на кълбо, за да прикриете лицето и гърдите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!