Кои са петимата в надпреварата за БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7519671 www.24chasa.bg

Съветът за електронни медии изслушва Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров на 26 юни, на 27-и ще говорят Даниела Манолова и Александър Велев. Новият генерален директор на радиото ще бъде обявен в петък, 28 юни.

Ето кои са кандидатите за високия пост в Българското национално радио.

Александър Велев,

икономистът

технократ

Александър Велев, досегашният шеф на БНР, има най-сложната задача на предстоящия конкурс, тъй като Съветът за електронни медии ще оценява не само неговата концепция, но и това, което е успял да направи през изминалите 3 години в радиото.

“БНР се нуждае от бързи темпове на развитие, за да продължи да работи с новите медийни формати, които предлага онлайн средата”, казва днес той.

Технологиите обаче не са новост за него. Още в първия си мандат (1998-2001) започва дигитализацията и въвежда съвременната система за радиопроизводство Dalet. Сега продължи с технологичното изграждане на дигитална среда за съхранение на архива и вече над 10 000 единици от архива и златния фонд на БНР са дигитализирани.

“Двата ми мандата в радиото са с разстояние от 16 години един от друг. Това ми позволи да натрупам жизнен опит, включително и дипломатически (от 2011 до 2014 г. е генерален консул в Истанбул - б.а.). Опитът ми, уменията, дипломацията ме формират като човек и ми помагат да разбирам по-добре хората”, обяснява той. В първия си мандат откри кореспондентски пункт в Белград точно преди войната. Сега отново, във важен момент за международната политика, изгради кореспондентски пункт в Истанбул.

“В радиото израснах професионално, оттук тръгна кариерата ми. Познавам всяко кътче, всеки човек и смятам, че има още какво да му дам”, казва той. Така, решавайки дългогодишни проблеми в БНР, произтекоха две законодателни поправки. Според първата (в медийния закон) съставите на БНР вече са гарантирани в бюджетната субсидия. Втората поправка е в Закона за авторското право и сродните му права и според нея БНР и БНТ могат да провеждат самостоятелни преговори с дружествата за колективно управление на права.

И може би най-съществената промяна за екипа на радиото - доходите им са пораснали с 5%.

56-годишният Велев е възпитаник на Немската езикова гимназия в София. Завършва икономика и журналистика в УНСС. Кариерата му започва в “Международна информация” на БНР през 1990 г. Бил е водещ на новините, нощния блок, “Хоризонт на вълните на младостта”, “Нещо повече” и “Неделя 150”. По-късно става шеф на програма “Хоризонт”. Бил е кореспондент на БНР в Скопие, Белград и Берлин.

“Отрасъл съм в радиото и то остава любов завинаги. По-скоро съдба, карма. Усетиш ли веднъж атмосферата му, тя те заразява завинаги”, казва Велев.

Валерий Тодоров

и спокойният подем

на радиото

“Моята професия е журналист, а не генерален директор. Амбицията ми обаче е да докажа, че медията може да се управлява и да изглежда по друг начин, защото радиото за мен е кауза”, обяснява Валерий Тодоров.

Той има зад гърба си два мандата като генерален директор на БНР. Те бяха белязани от спокоен подем на медията - радиото се обнови технологично, създаде нови станции и програми, бюджетът и предаванията се подготвяха отговорно, не се създаваха скандали.

“Не се състезавам с никого. Искам да върна позицията на радиото, която то имаше и която заслужава”, казва Тодоров за мотивацията си да се яви на конкурса.

Той е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специалност “Радио” във Факултета по журналистика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1981 г. Още като студент започва да пише активно за вестниците, радиото. През 1978 г. започва да сътрудничи на БНР като нещатен репортер в столичната редакция и водещ в програма “Христо Ботев”. След дипломирането си през 1981 г. започва работа в главна редакция “Международна информация” на програма “Хоризонт”.

Водил е новините и вечерните обзорни политически предавания “24 часа” и “Нещо повече”, като едновременно е бил ръководител на екипите им. От януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва. След завръщането си е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване “Нещо повече” на БНР. За кратко време е директор на програма “Хоризонт”.

През 1998 г. отново печели конкурс за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва и е там от януари 1999 до април 2006 г.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на БНР. Под негово ръководство са открити три нови регионални радиостанции на БНР - в София, Видин и Бургас, по негов проект стартира и първото интернет радио в България - “Бинар”.

Митко Димитров

- най-младият

в конкурса

Митко Димитров се явява за трети път на конкурса за директор на БНР, но отново е най-млад сред кандидатите. Има обаче солиден професионален опит.

Попада в БНР след конкурс през 2007 г. Добрата му подготовка проличава и след четирите етапа на конкурсната процедура е класиран на първо място. Близо три месеца води емблематичното предаване “Нощен хоризонт”. Там успява да направи дори интервю с примата на българската естрада Лили Иванова. При старта на софийската програма на БНР - радио “София”, е назначен за продуцент на новините и актуалните предавания. Освен в радиото е работил и във Военния телевизионен канал, оглавявал е и дирекция “Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната.

През 2013 г. се завръща в БНР като директор на радио “София”. Според колегите си се отдава на работата, взискателен, но и справедлив.

Ако спечели конкурса за генерален директор на БНР, Митко Димитров ще се бори за по-добро заплащане на журналистите и музикалните състави, разнообразяване на програмното съдържание, както и по-голямо присъствие на българска музика в радиоефира.

Светослав Костов

- директорът на радио “София”

Спортният журналист Светослав Костов, който ръководи радио “София” от 2016 г., за втори път се явява на конкурса за шеф на БНР.

“В последните години слушането на традиционното радио се измести доста като фокус и трябва да се мисли за интернет средата, развитието и присъствието на радиото онлайн, създаване на различни платформи. Няма какво да се лъжем. Младите не слушат радиото по традиционния начин - те разчитат на кратка, бърза информация, нямат много време. Предпочитат да им бъде смляно, дадено в интернет или в подкаст”, обяснява Костов, който ще наблегне върху младата аудитория и в сегашната си концепция.

Той е магистър по български и френски език от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, докторант е на Шуменския университет по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР, също и по радиожурналистика и спортен коментар в НСА “В. Левски”.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. “Пловдивски новини” през 1995 г. В радио “Веселина” (Пд) ръководи екип “Спорт”. От 1998 г. е в БНР - първо в радио “Пловдив”, после в програма “Хоризонт”. С неговия глас слушателите свързват предаванията “Хора, пътища, автомобили” и “Спорт и музика”.

Даниела Манолова,

драматург в радиотеатъра

на БНР

“Имам ясна идея за това какво се случва с радиото в Европа и какво трябва да направи обществената медия БНР, за да бъде: 1. необходима, 2. адекватна на дигиталните времена, 3. авангард в процесите на иновация и креативност на медийната среда.

Ако трябва пояснение на думата необходима. Смятам, че БНР не трябва да запълва ниши, а да бъде силна колективна платформа на аудиторията. Как? Като предлага журналистика с добро качество, която отразява цялото разнообразие от гласове и мнения, изследва сложните процеси в дълбочина и от различни ъгли и е независима, свободна, универсална и достъпна.” Това е кратката, но задълбочена мотивация на Даниела Манолова да се яви на конкурса за генерален директор на БНР.

Тя е драматург в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев” в БНР. В продължение на 17 години - от 1999-а до януари 2017-а, ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма “Христо Ботев”.

Завършва Френската езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в София и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е “Културни политики и плурализъм в културата” и “Управление на културата” в Университета в Амстердам; “Финанси и управление на медията”, курс на Би Би Си; чешки език в Карловия университет в Прага и Trainers Development Program on Radio Journalism на EBU. Сега е лектор в Майсторския клас по журналистика в “БНР Академия”. От ноември 2018 г. специализира професионална студийна фотография при Васил Къркеланов. Награждавана е многократно на международни фестивали, а заради нейната работа призове получава и БНР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане