ДПС се върна при БСП за 11 лева на глас субсидия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7520062 www.24chasa.bg
Зам.-председателите на парламентарните групи на БСП и на ДПС Драгомир Стойнев и Йордан Цонев се поздравяват на срещата, която се проведе по темата във вторник в НС по покана на левицата. На нея се отзова само движението. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче се съчетае с отворено финансиране за партиите от физически и юридически лица без таван. Сега бизнесът няма право да субсидира политическите сили. А физическите дарители могат да дават до 10 000 лева на година. ГЕРБ се съгласи на американския модел финансиране при 1 лв. субсидия и проектът трябваше да бъде приет на второ четене в петък, но това бе отложено заради напрежение между ГЕРБ и патриотите. За изглаждането му Бойко Борисов ги покани на коалиционен съвет утре.

Цонев разясни пред БНР, че ДПС изначално е против финансирането на партиите от бизнеса, но са направили това предложение, защото това на ГЕРБ е било само за орязване на субсидията до 1 лв., което било несъстоятелно при сегашната забрана за финансиране от фирми. Тя бе наложена в началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г.

Зам.-шефът на депутатите от ДПС отправи критика, че преди промяна на механизма за финансиране на партиите е трябвало да се проведе дебат - нещо, което не се е случило, след като лично премиерът Бойко Борисов дойде в парламента да внесе предложението си - 1 лев годишно за всеки действителен глас на последните парламентарни избори. “Някой да ни даде време? Имаше 3-4 дни за предложения, това дебат ли е? Можем да използваме много европейски модели за финансиране. В Холандия колкото пари събере партията от дарения, толкова им се дава от държавата”, приведе пример Цонев. И предупреди:

“Ако

финансирането

на политическите

партии не е от

бюджета, то ще

се създадат

зависимости

Ние от ДПС не го искаме.” Цонев отбеляза, че БСП мълчи и не предлага нищо. Ако ДПС не се били намесили в петък, левчето щяло да е факт.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също се обяви още тогава за човека, отложил закона - заяви, че го е поискал той, за да бъде обсъден първо на коалиционен съвет на ГЕРБ и ОП.

“Предложението на събралите се ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популистки ход, който да отговори на протестния вот”, коментира в същия ефир пък зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Весела Лечева. А за лансирания американски модел каза: “Звучи красиво и внушително, но няма как да бъде предложен за 10 минути. Той има поне 200 страници ограничения и в едно заседание с едно гласуване няма как България да стане като Америка.”

Макар и да не са внесли сега предложение за промяна на субсидията, депутати от левицата неведнъж са казвали, че

БСП е за

свиването ѝ до

5-6 лв. на глас

Същия размер иска и ВМРО.

“Ние сме за преразглеждане на субсидиите и начина, по който се финансират партиите, но това не трябва да измества задълбочения анализ на дефицитите на политическата система в България и какви биха били последиците от промяната на модела на финансиране. Дебатът е не само за намалението на субсидиите, но и за

начина, по

който се

разходват”,

допълни Лечева.

“Вероятно би могла да възникне модификация, но предполагам, че няма да има никаква промяна в нашата позиция”, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов. Но напомни, че трябва да се изчака провеждането на коалиционните разговори във вторник, както е обявил премиерът Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.