Заплатите на медсестрите и лекарите да са в съотношение 1,7:2,2, предлага методиката на министър Ананиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7520823 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

От днес здравният министър я представя във всички областни болници, ще проверява и как се разходват допълнителните средства, отпуснати от правителството

Заплатите на санитарите, специалистите по здравни грижи - акушери, лаборанти, медсестри и на лекарите, работещи в болници, да се определят в съотношение 1:1,7:2,2. Това предлага методиката за формиране на разходите за персонал на здравния министър Кирил Ананиев. От днес той започва обиколка на всички областни болници в страната, където ще я представи на ръководствата.

„Днес започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново”, каза Ананиев. Той откри церемонията по награждаване на победителите в ученическия конкурс „Посланици на здравето“, организиран от здравното министерство и връчи отличията на първенците.

Методиката няма задължителен характер, но може да се види как спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Има болници, които и сега не могат да постигнат минималните зпалащания, договерни в Колективния трудов договор и при тях прилагането на тази методика би било още по-трудно. В тези лечебни заведения министърът ще проверява на какво се дължи невъзможността за покриване на минималното заплащне и какво може да се промени.

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения“, коментира още Ананиев.

Той ще проверява на място и как болниците разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, здравното министерство и касата предоставиха допълнително през последните месеци. Те трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптери за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, каза още Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито