Заплатите на медсестрите и лекарите да са в съотношение 1,7:2,2, предлага методиката на министър Ананиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7520823 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

От днес здравният министър я представя във всички областни болници, ще проверява и как се разходват допълнителните средства, отпуснати от правителството

Заплатите на санитарите, специалистите по здравни грижи - акушери, лаборанти, медсестри и на лекарите, работещи в болници, да се определят в съотношение 1:1,7:2,2. Това предлага методиката за формиране на разходите за персонал на здравния министър Кирил Ананиев. От днес той започва обиколка на всички областни болници в страната, където ще я представи на ръководствата.

„Днес започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново”, каза Ананиев. Той откри церемонията по награждаване на победителите в ученическия конкурс „Посланици на здравето“, организиран от здравното министерство и връчи отличията на първенците.

Методиката няма задължителен характер, но може да се види как спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Има болници, които и сега не могат да постигнат минималните зпалащания, договерни в Колективния трудов договор и при тях прилагането на тази методика би било още по-трудно. В тези лечебни заведения министърът ще проверява на какво се дължи невъзможността за покриване на минималното заплащне и какво може да се промени.

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения“, коментира още Ананиев.

Той ще проверява на място и как болниците разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, здравното министерство и касата предоставиха допълнително през последните месеци. Те трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптери за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, каза още Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и