Създава се академичен съвет по пътна безопасност към държавна агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521103 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук/ Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в него ще участват представители на акредитираните университети, имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките.

Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова. Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност.

Основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.

"С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит" , е посочила още Крумова.

По време на форума са представени функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП, съобщи БТА.

"Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен", подчертал Малина Крумова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ