Създава се академичен съвет по пътна безопасност към държавна агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521103 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук/ Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в него ще участват представители на акредитираните университети, имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките.

Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова. Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност.

Основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.

"С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит" , е посочила още Крумова.

По време на форума са представени функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП, съобщи БТА.

"Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен", подчертал Малина Крумова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и