Създава се академичен съвет по пътна безопасност към държавна агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521103 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук/ Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в него ще участват представители на акредитираните университети, имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките.

Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова. Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност.

Основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.

"С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит" , е посочила още Крумова.

По време на форума са представени функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП, съобщи БТА.

"Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен", подчертал Малина Крумова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,