Няма конфликт на интереси при купуването на по-евтини апартаменти от Цветанов, Цачева и жената на Лозан Панов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521629 www.24chasa.bg
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

КПКОНПИ приключи 11 проверки по “Апартаментгейт”. Никой не е нарушил закона

Комисията “Антикорупция” не откри конфликт на интереси при купуването на апартаменти на по-ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, жената на Лозан Панов - Елисавета, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

В разгара на “Апартаментгейт” по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна проверка на 11 души.

Тя е приключила на 19 юни, като по отношение на седем управници изводът е, че не е установен конфликт,а спрямо четирима е прекратена.

Бившият лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше проверяван за това, че през юни 2018 г. заменил два апартамента и два гаража с обща площ 246 кв. м срещу апартамент от 240 кв. м заедно с преддверие и персонален ВИП асансьор от 33,40 кв. м, плюс самостоятелен гараж в новопостроена сграда от фирма “Артекс” на ул. “Латинка”. Той доплатил 100 000 лв. Общата данъчна оценка на придобитите имоти била приблизително 387 000 лв., или по около 630 евро на квадрат. В сигнала се твърдяло още, че през януари 2017 г. Цветанов гласувал “за” приемането на законови поправки, даващи възможност на “Артекс” да строи 34-етажна сграда в кв. “Лозенец”.

“В хода на производството

не се установи

Цветанов да

се намира

в свързаност с

“Артекс”

или с някого от двамата съдружници”, е заключението на КПКОНПИ.

В него се казва още, че като председател на вътрешната комисия той получил сигнал от инициативен комитет срещу строежа на небостъргача “Златен век” и веднага уведомил Столичната община.

Бившият правосъден министър Цецка Цачева също не е нарушила закона, като е купила от “Артекс” жилище с площ 198 кв. м за 285 704 лв., или около 670 евро на квадратен метър, е изводът на КПКОНПИ.

При проверката не се установило тя или някой свързан с нея да притежава акции или да участва в управителните или контролните органи на “Артекс”. Нямало доказателства тя да е в“икономически зависимости” от дружеството или от собствениците му.

Изводът на комисията е, че Цачева не била поставена в по-благоприятно положение от други купувачи, защото към общата цена трябва да се добави и цената за довършителни работи.

От комисията изчисляват, че общата стойност на апартамента е 248 000 евро, което при площ от 233 кв. м означавало цена на квадратен метър от 1066 евро.

Конфликт няма и при шефа на ВКС Лозан Панов, чиято съпруга Елисавета Панова също се сдобила с имот на по-ниска цена от “Артекс” през 2013 г.

Нейната фирма

купила 4-стаен

апартамент от

172 кв. м и

два гаража

за 225 евро

на квадрат

Сградата се намира в кв. “Изгрев”. Цената била четири пъти по-ниска от цените по това време в района, които били около 1100 евро.

КПКОНПИ казва, че жилището е купено две години преди Панов да се ожени за Елисавета и преди да бъде избран за председетал на ВКС. Сигналът е препратен към Инспектората на ВСС.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също беше проверявана заради публикации, че купила имоти на обща стойност над 1 млн. лева. Три от жилищата били на нейно име, а едно декларирала на името на дъщеря си.

“В публикациите липсват твърдения за упражнени от Ангелкова правомощия като лице, заемащо висша публична длъжност при покупко-продажбите на имотите. Такива не се събраха и в хода на проверката”, казват от КПКОНПИ.

Други 4 производства пък са прекратени. Те са по отношение на депутатите от левицата Валери Жаблянов и Крум Зарков, новоизбрания евродепутат Елена Йончева, както и на лидера на НФСБ Валери Симеонов. В сигнала срещу Йончева се твърдяло, че от 2009 до 2012 г. семейството на мъжа ѝ е построило с евросредства комплекс от три вили близо до морето. Проектирането и плановете за строежа били изпълнени от мъжа на Йончева чрез архитектурната му фирма. Къщите обаче не се отдавали под наем, а

фирмата на

свекъра на

Йончева не

изпълнявала

нито едно от

изискванията

по програмата на министерството на земеделието, с което са спечелили финансирането.

Според КПКОНПИ няма доказателства Йончева като депутат от 2017 г. да е упражнила правомощия по служба във връзка с къщите за гости. През 2009 г., когато свекър ѝ подал заявлението за кандидатстване по програмата, тя не била депутатка.

Изводът за Валери Симеонов пък е, че не може да се образува производство за конфликт на интереси, защото става въпрос за сделки отпреди години, а максималният срок за подаване на сигнал е 3 г.

По отношение на двата имота на Жаблянов КПКОНПИ казва, че те са закупени през 2002-2004 г. и няма на какво основание да бъде проверяван, тъй като и отмененият закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси действа от 2009 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и