Жак Сантер: Хелмут Кол ме назначи по телефона за шеф на Еврокомисията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521683 www.24chasa.bg
Хелмут Кол Снимка: Ройтерс

Деветият председател на Европейската комисия (1995-1999 г.) Жак Сантер днес разказа, че е бил "назначен" на поста от германския канцлер (1982-1998 г.) Хелмут Кол, съобщи БТА.

Сантер разказа спомени при представянето на третата книга за историята на ЕК (1986-2000 г.). Той уточни, че е трябвало да положи клетва като премиер на Люксембург, но Кол му се обадил дни преди това и му поставил задачата да намери начин да отстрани двамата основни претенденти за ръководител на ЕК преди близо четвърт век. Сантер приел, двамата кандидати не получили необходимата подкрепа в Европейския съвет и тогава Кол го потърсил пак. Германският канцлер настоял по телефона Сантер да оглави комисията, въпреки че имало други седем желаещи.

Избраха ме за председател, без никога да съм се кандидатирал, спомни си той днес. Сантер разказа, че се е наложило вместо него, премиерският пост в Люксембург (1995-2013 г.) да поеме Жан-Клод Юнкер. Сантер обясни, че оглавяваната от него комисия е подала оставка, след като вече е била приключила задачите си и заради тогавашните правила еврокомисари да не могат да се отзовават от изпратилата ги държава, или да бъдат уволнявани от председателя на ЕК. Ръководената от него комисия падна заради корупционен скандал с френския еврокомисар Едит Кресон, която отказа да подаде оставка.

Бившият председател на ЕК (1999-2004 г.) Романо Проди определи годините начело на комисията като "може би най-хубавите в живота" му. Тези години даваха чувство за мисия. ЕК е важна за бъдещето на света, каза той.

Бившият председател (2004-2014 г.) Жозе Барозу определи двата си мандата като "най-напрегнатите 10 години" от своя живот. Имаме склонност да идеализираме миналото, но това е зрителна измама. Днес политиката изисква много повече. Не е вярно, че преди е било по-добре или по-лесно, днес ЕС има повече лостове за въздействие, посочи той.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер уточни, че когато получил обаждане от Сантер да оглави правителството на Люксембург, първо отказал. Преди не беше по-лесно от сега. Гордея се, че бях част от нещо голямо, добави Юнкер със сълзи на очи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни