Метрополиите ще играят роля на двигател за по-нататъшната урбанизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521845 www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Градските райони могат да бъдат следващата движеща сила на урбанизацията на Китай. Най-големият регулаторен орган и политически съветници в страната изготвят нови планове, които са концентрирани върху някои големите градове в централните и западни региони, информира Радио "Китай".

Китай ще се съсредоточи върху развитието на пет метрополиса – Тайюен, Гуейян, Ланджоу, Кунмин и Инчуан, казна Ян Уаймин, заместник-председател на Икономическия комитет на Китайския народен политически консултативен съвет и член на Постоянния комитет на Националния комитет на ОСНП.

Ян, който е и бивш заместник-началник на Службата на Централната комисия по финансови и икономически въпроси, очерта концепцията за „висококачествена урбанизация", а именно, балансирано развитие на икономика, хора, ресурси и околна среда.

Всичко, което трябва да знаете за:

„В Китай ключов фактор, който ограничава развитието на градовете, са ресурсите и околната среда, а същността на жилищния проблем е как да се балансира развитието между хората и природата", заяви Ян на неотдавнашен семинар, проведен съвместно от Китайския център за интернет и Изследователския институт за облачни услуги.

Той оповести някои бъдещи реформи в жилищната система, например промяна на данъчното облагане за недвижими имоти и изграждането на специална банка за политика за жилищно настаняване.

Правителството е завършило планове за 19 градски клъстера, всеки от които се състои от няколко метрополни области, съдържащи най-важните елементи за ускоряване и ребалансиране на градското развитие.

Джоу Нан, заместник-началник на отдел „Развитие и планиране" на Националната комисия за развитие и реформи, казва, че старият тип урбанизация е разчитал на индустриализацията и тежката промишленост, за да се разшири и да доведе до силен растеж в някои региони, като трите провинции в Североизточен Китай, заедно с масивна инфраструктура и инвестиции в имоти.

Проблемите обаче се повишиха по време на процеса на урбанизация, като прекомерното инвестиране в нерентабилни предприятия, високата задлъжнялост за местните власти и замърсяването на околната среда.

Освен това, тъй като икономиката на Китай се сблъсква със забавяне на рисковете на фона на нарастващите външни ветрове, някои градове, които разчитаха прекалено много на тежката индустрия, намаляват, когато младите хора излизат от тези области, за да търсят нови работни места.

Тези въпроси се превърнаха в пречка, която ограничи втората по големина икономика в света, която се превърна в страна с високи доходи, според някои икономисти.

Експерти и официални лица изучават опит от някои успешни случаи на урбанизация, като например новата зона Пудун в Шанхай, която се разрасна от пустош в съвременен международен икономически и финансов център.

Джао Чичжън, бивш министър на Държавния информационен офис на Китай и водещ служител в изграждането на Шанхайската зона Нов Пудун, каза, че плановете за развитие на международните стандарти и отварянето към глобалните инвестиции допринасят за бързото развитие на Пудун.

„Пудун също е засилил развитието на Шанхай и цялостната зона на делтата на река Яндзъ", каза Джао.

След тези успешни случаи, това ще бъде значителна година за новия стил на урбанизация в Китай в посока към висококачествен модел за развитие, заяви говорителят на NDRC Мън Уей на пресконференция в понеделник.

Проектирането на градския клъстер и плановете за развитие на метрополисната зона за координиране на растежа на градовете с по-голям размер е една от четирите ключови задачи за прехода в урбанизацията. Други задачи включват облекчаване на ограниченията върху системата за регистриране на домакинствата, особено за мигранти от селските райони, и освобождаване на потока от ресурси, включително земя, капитал и работна сила, между градските и селските райони, обясни Мън.

Джоу Мъдзи, ръководител на Изследователския институт за облачни услуги, каза, че част от плана за укрепване на метрополните области е да се подобри гъсто населената област - индекс, който показва областите с гъстота на населението над 5000 жители на квадратен километър.

Това означава повишаване на гъстотата на населението в ключовите метрополиси и „урбанизацията на населението" не трябва да изостава далеч зад „урбанизацията на инфраструктурното строителство, покрито със стомана и бетон", каза той.

В доклад на института се посочва, че по-силната връзка между големите големи градове и околните средни и малки градове може да подобри капацитета на метрополните области, особено в стимулирането на функционирането на градовете като центрове за международен обмен.

Старшият представител на NDRC Джоу Нан заяви, че добре развитите метрополни райони трябва да се основават на механизъм, който позволява на градовете да споделят обществените услуги и да защитават околната среда заедно.

Инфраструктурните системи, особено обединената транспортна мрежа, ще бъдат приоритет за изграждането на метрополните области. Той също така изисква координирано индустриално развитие. Правителството би могло да играе роля в насочването на миграцията на населението към големите градски клъстери, като привлича имигранти чрез висококачествени обществени услуги и социална сигурност, добавя тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул