АЕЦ “Козлодуй” – какво стои в основите на успеха

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522051 www.24chasa.bg
Машинна зала на 6 блок

Най-големият производител на електроенергия в страната

АЕЦ “Козлодуй” е най-големият производител на електрическа енергия в България, като осигурява повече от една трета в националния енергиен микс. Това определя ключовото значение на централата като основен фактор за стабилността на националната енергийна система.

Безопасност на световно ниво

Безопасността е безусловен приоритет при изпълнението на всички дейности в АЕЦ “Козлодуй”. Експлоатацията на ядрените съоръжения е в съответствие с условията на издадените лицензии.

Детайлен преглед на безопасността се извършва в рамките на редица мисии, провеждани от най-авторитетните световни организации в атомната енергетика – Международната агенция за атомна енергия, Световната асоциация на ядрените оператори WANO, Групата по ядрените въпроси към Европейския съвет и други. В заключенията на проверките се отбелязва високо ниво на експлоатационна безопасност, което нарежда АЕЦ “Козлодуй” сред водещите централи в света. Прилаганият през последните години от WANO постоянен мониторинг също показва, че българската централа е сред най-добрите в света.

Чиста природа за нашите деца

АЕЦ “Козлодуй”, чието мото е “Енергия за чиста природа”, има значима роля в борбата с климатичните изменения и в постигането на глобалните екологични цели за ограничаване на въглеродните емисии. Само за 2018 г. с произведената от АЕЦ електроенергия са спестени емисиите на 19 млн. т въглероден диоксид, 62 хил. т серен диоксид и 14 хил. т азотни оксиди, в сравнение с конвенционални ТЕЦ.

Фактът, че производството на електрическа енергия от АЕЦ практически не генерира парникови газове и допринася за чистотата на природата, се оценява високо от различни правителствени и неправителствени организации.

Признание за приноса на АЕЦ “Козлодуй” в опазването на околната среда са отличията, получени от Зелената партия в България (1999 г.), от Министерството на околната среда и водите (2002 г.), от конкурса “Най-зелените компании на България”, организиран от информационния сайт за бизнес новини b2b Media (2015 г., 2018 г. и 2019 г.).

През 2019 г. ангажиментът на АЕЦ “Козлодуй” за търсене на устойчиви екологични решения бе отличен и с наградата “Кубратов меч”, присъдена за принос в развитието на електрическата мобилност l България.

За да бъде АЕЦ “Козлодуй” сред най-добрите в света

В АЕЦ “Козлодуй” непрекъснато се разработват и внедряват редица подобрения, насочени към повишаване на безопасността, надеждността и ефективността на ядрените блокове, благодарение на което те работят стабилно и с отлични експлоатационни показатели.

От 2002 до 2008 г. на пети и шести блок е реализирана мащабна програма за модернизация.

На тази надеждна основа стъпва реализацията на стратегическия проект за продължаване на срока на експлоатация на двата енергоблока, който е определящ както за бъдещето на атомната централа, така и за националната енергетика. След успешното изпълнение на проекта е обоснована възможността за безопасна работа на блоковете за още 30 години – до 2047 г. за пети и до 2051 г. за шести блок.

Българската АЕЦ – активен член на световната ядрена общност

АЕЦ “Козлодуй” участва в редица професионални организации – Българския атомен форум БУЛАТОМ, Световната асоциация на ядрените оператори WANO, Европейския форум за атомна енергия FORATOM, Световната мрежа от лаборатории за радиоекологичен мониторинг ALMERA и други.

Специалистите от атомната централа дейно се включват в провеждането на експертни проверки, международни мисии и мисии за техническа поддръжка, организирани от WANO, Международната агенция за атомна енергия и други. По този начин те поддържат и повишават професионалната си квалификация, следят новостите в съответната област, имат възможност да представят свои разработки и достижения, с което доказват високото ниво на експлоатация в централата.

Висококвалифициран, образован, опитен и мотивиран екип

Един от най-ценните активи на АЕЦ “Козлодуй”, неизменно оценяван високо от международните мисии и проверки в българската атомна централа, е професионалният екип – висококвалифициран, мотивиран и отдаден на своята работа.

Повече от половината от работещите в АЕЦ имат висше образование, а една трета – средно професионално. Високите изисквания към образованието и квалификацията са наложени от непрекъснатото усъвършенстване на технологиите, използвани в ядрената индустрия.

Атомната централа прилага съвременна система за професионален подбор и осигурява равни възможности за работа и кариерно израстване в зависимост единствено от инициативността, професионалната квалификация, опита и личните качества, насърчава повишаване на образованието и квалификацията.

Учебно-тренировъчният център на АЕЦ “Козлодуй” разполага с добре поддържана материално-техническа база за качествено обучение: оборудвани със съвременни учебно-технически средства зали, демонстрационна зала, работилници за професионална подготовка с реално оборудване, пълномащабен симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000. Всички работещи периодично преминават през курсове, тренинги, практически и онлайн обучения.

За повишаване на мотивацията и на личната ангажираност към целите на компанията се изпълняват редица мерки. От 2007 г. ежегодно се провежда изследване, резултатите от което сочат, че служителите на АЕЦ “Козлодуй” притежават висока степен на мотивация.

С грижа към бъдещите поколения специалисти

За да гарантира безопасното изпълнение на всички дейности, АЕЦ “Козлодуй” има ангажимента да осигурява кадри с подходяща квалификация. Успоредно с това пред атомната централа стои голямата отговорност да съхрани уникалния ресурс от експлоатационен опит, професионални знания и добри практики, които да бъдат предадени на следващите поколения енергетици.

Тази цел е в основата на редица инициативи, насочени към засилване на интереса към ядрената енергетика и в подкрепа на бъдещите професионалисти в прехода от образователната към производствената сфера. АЕЦ “Козлодуй” традиционно участва в кариерни форуми на висши учебни заведения, в младежки конференции, кръгли маси и други прояви като националната инициатива “Мениджър за един ден”.

През 2019 г. за 15-и път атомната централа организира програма за платени летни стажове, по която се предоставя месечно заплащане от 900 лева, безплатно настаняване в общежитие, безплатен транспорт и други. Провеждат се и индивидуални неплатени стажове, които помагат на студентите да разширяват и обогатяват своята академична подготовка по избраната специалност.

По стипендиантската програма на АЕЦ се осигурява заплащане на семестриалната такса в размер на стойността за държавна поръчка, както и стипендия от 1000 лева за семестър до завършване на съответната степен на обучение. На успешно дипломираните се предлага трудов договор за работа по придобитата специалност.

Всичко това цели да подкрепи младите хора в процеса на тяхното обучение и да ги мотивира да се насочат към перспективни технически специалности с отлични възможности за реализация.

Така атомната централа подпомага на практика изграждането на високообразовани професионалисти, които да работят за дългосрочните перспективи на българската ядрена енергетика.

Корпоративна социална отговорност

АЕЦ “Козлодуй” членува в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН от 30 март 2012 г. Като член на мрежата централата се ангажира да спазва десетте принципа на Глобалния договор, насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

Корпоративната социална отговорност на компанията намира израз и в подкрепата за устойчивото развитие на Община Козлодуй и близките населени места. От години атомната централа подпомага културата, образованието, спорта, младежките и социалните дейности в региона.

Като признание за успешната съвместна работа с местните власти АЕЦ “Козлодуй” два пъти е удостоявана с наградата “Партньор на общините”, присъждана ежегодно от Националното сдружение на общините в България – през 2012 г. и през 2017 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито