Договориха: Преговори за субсидиите в парламента, данъците остават същите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522128 www.24chasa.bg
Снимки: Йордан Симеонов

До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят субсидиите. Започват консултции в парламента.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов и коалиционните партньори от “Обединени патриоти” след 90-минутна среща в МС.

“Обединихме се около общата позиция, че по този въпрос не трябва да се действа припряно и че е редно той да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили, не само в парламента”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, на когото Борисов предложи да говори първи. Свиването на партийните субсидии ще бъде обвързано с промяна в Закона за политическите партии, тъй като всички партии в управляващата коалиция са на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени.

Снимки: Йордан Симеонов

“Обединени патриоти” ще инициират още тази седмица консултациите с останалите политически сили в Народното събрание, за да намерим разумния баланс и двата закона - за бюджета и за политическите партии, да бъдат разглеждани заедно, тъй като първият третира единствено темата за субсидиите през втората половина на тази година. Но очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии. По тази причина двата закона ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили”, допълни Симеонов. Срокът, който си поставят партньорите за приемането на новия размер на субсидиите е преди лятната ваканция на Народното събрание, за да не останат с впечатление хората, че този въпрос се отлага за неопределено време, за да не се промени нищо. Вчера само “24 часа” писа, че гласуването ще е най-рано на 3 юли, а не още тази седмица, както прогнозираха всички останали.

“До края на юли ще се проведе още един коалиционен съвет ГЕРБ - “Обединени патриоти”, на който ще се направи преглед на изпълненото от управленската програма - какво е постигнато и къде трябва да се наваксва до края на мандата, 2 години какво сме свършили и какво трябва да свършим идните 2 години”, обясни зам.-шефът на “Атака” Десислав Чуколов, който замества лидера на партията Волен Сидеров, придружаващ председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Москва.

Бойко Борисов, Десислав Чуколов, Владислав Горанов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

“Благодаря на колегите, че приеха извиненията, които им изказахме” (с министъра на финансите Владислав Горанов по повод факта, че най-голямата партия предложи размер на субсидия, без да го съгласува с партньорите от “Обединени патриоти”, б.а.), но ГЕРБ продължава да стои зад позицията на правителството, която внесох, както сме поели ангажимент, както и преди 2 години в парламента гласувахме, за субсидия от 1 лев”, заяви премиерът Борисов.

И добави: “В същото време, като парламентарна република, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. И там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии. Всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии.”

Данъчните закони в рамките на мандата няма да се променят, категоричен бе министър-председателят по повод искането на “Обединени патриоти” и на ДПС за намаляване на ДДС върху книгите. “Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на коалиционното споразумение, затова по тази тема няма да дебатираме повече”, отсече премиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.