Манолова: Вечните длъжници отиват в сивата икономика или на Терминал 2 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522335 www.24chasa.bg
Омбудсманът Мая Манолова СНИМКА: Архив

В топ 5 на задлъжнелите нации сме, а единствени в ЕС нямаме закон за личния фалит

Вечните длъжници, които са такива защото нямаме закон за личния фалит отиват или в сивата икономика или към Терминал 2 на летището. Така обмудсманът Мая Манолова определи острата необходимост от приемането на такъв закон. Манолова представи проект за несъстоятелност на физическите лица и подчерта, че сме единствените в ЕС, които нямат такива. Това, при положение, че сме в топ 5 по лоши кредити е парадокс, убедена е Манолова.

Тя подчерта, че този проект пази интересите и на длъжниците, и на кредиторите, които ще могат да съберат вземанията си, защото изпадналите в неплатеж оспособност хора няма да се крият в сивата икономика. Манолова обясни също, че процедурата за личния фалит ще минава през съда, и че трябва да се въведе частично или пълно опрощаване на задълженията. Текстовете, подготвени от нейния екип предвиждат бърза, прозрачна и достъпна съдебна процедура, която позволява на всяка от страните да участва равноправно в съдебния процес. Стъпките към обявяването на фалита са традиционни и работещи в много държави- погасителен план, продажба на имуществото или вземане на решението за обявяване на несъстоятелност, когато длъжникът няма нито доходи, нито имущество. В публичен и общодостъпен регистър да се актуализира информацията за всички лица, за които започва процедура по несъстоятелност, което ще гарантира прозрачност, предлага още проектът.

Манолова припомни, че е в ход изработването на евродиректива за втория шанс, както и резултати от първото национално проучване по въпросите на личния фалит. Според него, над 82% от българските граждани очакват приемането на такъв закон. Икономическият подем, ръстът на доходите, развитието на пазара на кредитните услуги дърпат кредитирането нагоре и при всяко колебание на икономиката, на заетостта или лични причини може да се стигне до фалит, подчерта Манолова. Към причините, довели до свръхзадлъжнялостта ни, омбусманът посочи и законодателството ни, което поощрява популизма, но ощетява откъм права гражданите.

Манолова подчерта, че в разработването на проекта са привлечени учени и магистрати и предложи да се направи екип с представители на различни институции и организации, за да се прецизира закона. Нейната амбиция е той да влезе в сила още от 1 януари 2020 г. При представянето обаче, проф. Огнян Герджиков призова да не се бърза с въвеждането на нормите. Тоя смята, че било абсурдно този закон за влезе в сила от тази дата. Манолова опонира, че краткият срок е за да влезе този закон на т. нар. "бърза писта", подобно на други, "гласувани по този начин в полза на силните на деня". Той поиска и прецизиране на понятието свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност. С кратките срокове не се съгласи и председателят на АИКБ Васил Велев, който изрази опасения да не се влоши бизнесредата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и