Сметна палата настоява за широк обществен дебат за финансирането на партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522382 www.24chasa.bg
Цветан Цветков Снимка: Архив

За широк обществен дебат по въпроса за финансирането на политическите партии настоя председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той участва в кръгла маса на тема "Ефективност на публичните разходи", организирана от Фискалния съвет на България.

Пред журналисти Цветков коментира, че Сметната палата няма как да предложи финансирането на партиите да бъде в отделно перо на бюджета. Досега партийното финансиране е в общия раздел за разходите в държавния бюджет. Цветков настоя да се проведе дебат по тази тема, за да се вземат правилните решения, предаде БТА.

Цветан Цветков коментира, че от Сметната палата вече са предложили промени в Закона за политическите партии, където подобно на разпоредбите в Изборния кодекс, да се уточнят кои са допустимите разходи за една партия. Цветков отклони въпросите за готвените промени в размера на партийната субсидия на един лев, като изтъкна, че това е "изцяло в правомощията на българския парламент". "Те трябва да преценят дали да се намали, дали да се увеличи. Сметната палата няма такива функции", каза още той.

По думите му Сметната палата не извършва одит по отношение на отпусканата държавна субсидия, а одити на отделните партии. Затова е приемала показателите, заложени в бюджета като даденост и нямала правомощията да проверява процеса на изготвяне на тези показатели.

На въпрос как след толкова одити през годините не са забелязали, че вместо 11 лв. партиите получават по 13 лв. на глас, Цветков коментира, че конституционното правомощие на Сметната палата включва контрол върху отчета за изпълнението на бюджета, а не върху изготвянето му. "Нямаме правомощия да проверим изготвянето на бюджета", каза в тази връзка Цветан Цветков.

Според него преди 10-15 години отчетността на политическите партии не е била на добро ниво, но през последните 10 години отчетността им значително се е подобрила.

"Следствие на системните одити, които извършва Сметната палата върху дейността на политическите партии - прозрачността се подобри", обясни Цветков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.