Сметна палата настоява за широк обществен дебат за финансирането на партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522382 www.24chasa.bg
Цветан Цветков Снимка: Архив

За широк обществен дебат по въпроса за финансирането на политическите партии настоя председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той участва в кръгла маса на тема "Ефективност на публичните разходи", организирана от Фискалния съвет на България.

Пред журналисти Цветков коментира, че Сметната палата няма как да предложи финансирането на партиите да бъде в отделно перо на бюджета. Досега партийното финансиране е в общия раздел за разходите в държавния бюджет. Цветков настоя да се проведе дебат по тази тема, за да се вземат правилните решения, предаде БТА.

Цветан Цветков коментира, че от Сметната палата вече са предложили промени в Закона за политическите партии, където подобно на разпоредбите в Изборния кодекс, да се уточнят кои са допустимите разходи за една партия. Цветков отклони въпросите за готвените промени в размера на партийната субсидия на един лев, като изтъкна, че това е "изцяло в правомощията на българския парламент". "Те трябва да преценят дали да се намали, дали да се увеличи. Сметната палата няма такива функции", каза още той.

По думите му Сметната палата не извършва одит по отношение на отпусканата държавна субсидия, а одити на отделните партии. Затова е приемала показателите, заложени в бюджета като даденост и нямала правомощията да проверява процеса на изготвяне на тези показатели.

На въпрос как след толкова одити през годините не са забелязали, че вместо 11 лв. партиите получават по 13 лв. на глас, Цветков коментира, че конституционното правомощие на Сметната палата включва контрол върху отчета за изпълнението на бюджета, а не върху изготвянето му. "Нямаме правомощия да проверим изготвянето на бюджета", каза в тази връзка Цветан Цветков.

Според него преди 10-15 години отчетността на политическите партии не е била на добро ниво, но през последните 10 години отчетността им значително се е подобрила.

"Следствие на системните одити, които извършва Сметната палата върху дейността на политическите партии - прозрачността се подобри", обясни Цветков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и