Потвърдиха осъдителната присъда на ексшеф на "Напоителни системи" в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522701 www.24chasa.bg
Юлиян Вълчев Снимка: Тони Петрова, архив

Ръководителят на "Напоителни системи" ЕАД - клон Шумен Юлиян В. е с потвърдена осъдителна присъда за умишлена безстопанственост, на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, поставена от Шуменския окръжен съд.

Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

На 17 юни тази година състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд от 12 февруари 2018 г., като я е изменил частично. Тогава първата съдебна инстанция е признала Юлиян В. за виновен като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, с което е причинил значителни вреди за "Напоителни системи" ЕАД в размер на 49 003 лева.

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание две години "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от две години, което с решението си от 17 юни тази година Апелативният съд отмени, отбелязват от Апелативната прокуратура във Варна.

По нейни данни, съдебната сага на Юлиян В. започва, след като от началото на месец август до 13 септември 2013 г. в землищата на селата Михайловски и Памукчи той не положил достатъчно грижи за язовир "Нови пазар 1", собственост на търговското дружество. Осъденият ръководител наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян В. причинил значителни вреди на "Напоителни системи". По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир "Нови пазар 1" е за напояване, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.

От там допълват, че решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.