Бургас поема Морското училище от държавата, съветник зове да не се отдава на концесия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7522735 www.24chasa.bg
Живко Табаков.

Общинският съвет в Бургас гласува предложението на кмета Димитър Николов общината да поиска от държавата Морското учлище "Свети Никола" в града. Мотивите му са, че така ще го развие по-добре и ще вдигне позападналото му през последните години реноме с нови специалности и обновяване на материалната база.

Шефката на просветния инспекторат Виолета Илиева, която е и общински съветник от ГЕРБ, съобщи, че до един месец Министерството на образованието ще издаде акт, с който ще го прехвърли на общината.

"Историята показва, че всички общински училища се развиват много добре. Общината е много по-близо до нуждите на училищата", заяви Илиева. И добави, че след прехвърляне на Морското училище съкратените заради свития обем на обучение специалисти отново ще бъдат върнати на работа.

Междувременно съветниците на ГЕРБ не приеха предложението на Живко Табаков от ДБГ да се гласува мораториум върху продажбата на имотите на училището или отдаването им на концесия. Морското имало база в парк Отманли и е собственик на част от хотел "Атлантик", за които се опасявал, че може да попаднат в частни ръце, тъй като бизнесмени вече проявявали интерес към тях.

"Възможно е да има злоупотреби. Знам, че училището има финансово наследство в размер на 300 000 лева. Нека администрацията да направи проверка за тези средства и дали са похарчените по правилния начин. Морското е в тежко финансово състояние и не е тайна, че част от издръжката му се поемаше от Автото, когато се помещаваха под един покрив", заяви Живко Табаков.