Лозан Панов покани Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на делата във ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523105 www.24chasa.bg
Лозан Панов

Шефът на ВКС Лозан Панов изпрати покана до правосъдния министър Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на делата в съда.

Повод стана изказване на Кирилов в понеделник по време на дебата в работната група за разследванията срещу тримата големи в съдебната система. На него министърът изрази опасения, че председателят на ВКС може да влияе при случайното разпределение на делата в съда, тъй като той го извършвал.

“Затова ви каня в удобно за вас време в Съдебната палата в София да присъствате на целия процес по случайно разпределение на дело във ВКС”, пише Панов.

Той припомня, че е имало случаи, при които дела са разпределяни в присъствието на медии. Така е било при делата срещу Цветан Цветанов, за регистрацията на политическа партия ДОСТ, делото “Килърите”.

На дебата в понеделник Галина Тонева от ВКС обяви, че предложенията на Кирилов за разследванията срещу тримата големи трябва да минат през Конституционния съд. Министърът предлага разследванията  да започват, след като Пленумът на ВСС със 17 от 25 гласа даде съгласие.