Преговарят за трети мост над Дунав при Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523180 www.24chasa.bg
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

2 млрд. евро от ЕС ще иска България за инфраструктурни проекти

Водим преговори с Румъния тези дни за третия мост на Дунав при Свищов. Това каза за “24 часа” министърът на транспорта Росен Желязков.

Румънското правителство има решение той да е при Свищов, тъй като България е избрала мястото на втория - при Видин.

С румънската страна се уточнява процедурата по европейски правила за избор на инвеститор, който след това ще е и оператор на моста. Затова Желязков се въздържа да каже, че формата ще е концесия. За това съоръжение не може да се търси еврофинансиране, тъй като не е на европейски коридор.

Той дава една година време за обявяване и приключване на процедурата и още две години за строителство. Така че, ако с румънците се договорят скоро, мост може да има след 3 години. Министърът напомня, че България иска 5 моста над реката.

2 млрд. евро европейско финансиране защитава България по оперативната програма “Транспортна свързаност” за следващия програмен период 2021-2027 г.

Основните жп проекти в него ще бъдат жп линиите до Сърбия и Северна Македония, важни са жп линията Карнобат-Синдел и София - Горна Оряховица - Русе.

Ще се търси финансиране за магистралата от Русе до Велико Търново, както и за скоростния път Видин-Враца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",