Преговарят за трети мост над Дунав при Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523180 www.24chasa.bg
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

2 млрд. евро от ЕС ще иска България за инфраструктурни проекти

Водим преговори с Румъния тези дни за третия мост на Дунав при Свищов. Това каза за “24 часа” министърът на транспорта Росен Желязков.

Румънското правителство има решение той да е при Свищов, тъй като България е избрала мястото на втория - при Видин.

С румънската страна се уточнява процедурата по европейски правила за избор на инвеститор, който след това ще е и оператор на моста. Затова Желязков се въздържа да каже, че формата ще е концесия. За това съоръжение не може да се търси еврофинансиране, тъй като не е на европейски коридор.

Той дава една година време за обявяване и приключване на процедурата и още две години за строителство. Така че, ако с румънците се договорят скоро, мост може да има след 3 години. Министърът напомня, че България иска 5 моста над реката.

2 млрд. евро европейско финансиране защитава България по оперативната програма “Транспортна свързаност” за следващия програмен период 2021-2027 г.

Основните жп проекти в него ще бъдат жп линиите до Сърбия и Северна Македония, важни са жп линията Карнобат-Синдел и София - Горна Оряховица - Русе.

Ще се търси финансиране за магистралата от Русе до Велико Търново, както и за скоростния път Видин-Враца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.