Нов пост! Огнян Златев поема службата на Еврокомисията в Хърватия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523316 www.24chasa.bg
Огнян Златев СНИМКА: Десислава Кулелиева

Представителството в София ще бъде ръководено от Христо Христов

Огнян Златев става шеф на представителството на Еврокомисията в Хърватия. Досегашният ръководител на институцията в София ще заеме поста от 1 юли и ще движи европейските дела във важен момент за Хърватия, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 януари догодина, съобщи ЕК в Брюксел.

На поста в Загреб Златев наследява Бранко Баричевич, който става съветник на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер за подготовката на хърватското председателство.

Еврокомисията отбелязва, че Златев е висококвалифициран експерт в областта на комуникациите, с близо 30 години професионален опит, който успешно подпомагаше работата на ЕК през последните 6 години и особено по време на българското председателство.

Временно ръководството на представителството в София ще бъде поето от заместника на Златев - Христо Христов.

Огнян Златев оглави българското представителство на Еврокомисията през 2013 г. Работи за ЕК от 2011 г. като началник на отдел “Комуникации” в Генерална дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване”. Той има значителен опит в сферата на комуникациите, развитието на медиите и управлението на неправителствени организации.

Говори български, английски, руски, хърватски, македонски и сръбски език.

Преди да постъпи в ЕК, е член на управителния съвет на БНТ. През 1998 г. основава и управлява неправителствената организация Център за развитие на медиите в България, която успешно се развива през годините и създава контакти не само с българските журналисти в страната, но и участва на регионално равнище в различни мрежи, които са се създали на Балканите. Като експерт е работил за ЮНЕСКО.

Председател е и на Мрежата за професионализиране на медиите в Югоизточна Европа. Сред другите длъжности, които е заемал, са директор на Информационния център на Институт “Отворено общество” в София, ръководител на Центъра на Би Би Си в България и служител по обмен на специалисти в Британския съвет у нас.

Освен това е бил и представител на ОССЕ по теми като саморегулация в медиите, свобода на печата в страни в преход - страните в Централна Азия, Кавказкия регион, Близкия изток. Работил е и за Световната банка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.