Регионалната комисия отхвърли ветото на Радев за дивото къмпингуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7524378 www.24chasa.bg
Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала

Ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, беше отхвърлено. Това решиха депутатите от регионалната комисия. То беше преодоляно с 13 гласа, а 6 депутати от БСП го подкрепиха.

За окончателното му отхвърляне предстои ветото да бъде разгледано и в пленарната зала.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше приет на второ четене в парламента на 13 юни, като в него бяха разписани глоби за дивото къмпингуване. По предложение на председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов бяха разписани и текстове, според които разпъването на палатки и кемпери да е позволено само в къмпингите и в специално обособобени зони извън тях. Според промените условията и местата ще се определят с наредба от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за изготвянето е 6 месеца. След това има 1 година срок, в който няма да има санкции, и глобите трябва да са в сила от 2021 г. Предвижда се до 1000 лв. глоба за палатка, кемпер или каравана върху дюни.

Законът беше върнат за ново обсъждане от Радев на 24 юни. Като в мотивите беше разписано, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти. Но режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

"Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти", заяви секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева по време на дебатите. Тя припомни, че връщането е частично и не е за целия законопроект, тъй като "досегашният либерален режим за диво къмпингуване преминава в рестриктивен режим".

„Никой никога не е имал желание да забранява създаването на условия и да ограничава конституционни права на гражданите да прекарват своето време по начин, по който те пожелаят“. Така депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на комисията Александър Ненков отговори на Друмева, като подчерта, че винаги, когато има вето - парламентът се отнася сериозно към него, но в този случай той не е съгласен с мотивите. Ненков апелира да не се политизира въпросът. И попита кой носи отговорност, когато след диво къмпингуване природата е останала замърсена.

"100 хил. лева струва на общината да почисти Шабла след диво къмпингуване", допълни още шефът на комисията Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

В подкрепа на текстовете и преодоляване на ветото е също и Младен Шишков от ГЕРБ, който обясни, че също е любител на къмпингуването, но на подходящи за това места и подчерта, че най-важно е да се защитава природата. Защото нерегламентираното къмпингуване може да нанесе сериозни поражения върху нея.

Дора Янкова от БСП посочи: "Нека отхвърлим текстовете и да подкрепим ветото, за да се успокои обществото". Мирослава Петрова от "Бетономорие" също прикани народните представители да приемат ветото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България