Регионалната комисия отхвърли ветото на Радев за дивото къмпингуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7524378 www.24chasa.bg
Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала

Ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, беше отхвърлено. Това решиха депутатите от регионалната комисия. То беше преодоляно с 13 гласа, а 6 депутати от БСП го подкрепиха.

За окончателното му отхвърляне предстои ветото да бъде разгледано и в пленарната зала.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше приет на второ четене в парламента на 13 юни, като в него бяха разписани глоби за дивото къмпингуване. По предложение на председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов бяха разписани и текстове, според които разпъването на палатки и кемпери да е позволено само в къмпингите и в специално обособобени зони извън тях. Според промените условията и местата ще се определят с наредба от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за изготвянето е 6 месеца. След това има 1 година срок, в който няма да има санкции, и глобите трябва да са в сила от 2021 г. Предвижда се до 1000 лв. глоба за палатка, кемпер или каравана върху дюни.

Законът беше върнат за ново обсъждане от Радев на 24 юни. Като в мотивите беше разписано, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти. Но режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

"Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти", заяви секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева по време на дебатите. Тя припомни, че връщането е частично и не е за целия законопроект, тъй като "досегашният либерален режим за диво къмпингуване преминава в рестриктивен режим".

„Никой никога не е имал желание да забранява създаването на условия и да ограничава конституционни права на гражданите да прекарват своето време по начин, по който те пожелаят“. Така депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на комисията Александър Ненков отговори на Друмева, като подчерта, че винаги, когато има вето - парламентът се отнася сериозно към него, но в този случай той не е съгласен с мотивите. Ненков апелира да не се политизира въпросът. И попита кой носи отговорност, когато след диво къмпингуване природата е останала замърсена.

"100 хил. лева струва на общината да почисти Шабла след диво къмпингуване", допълни още шефът на комисията Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

В подкрепа на текстовете и преодоляване на ветото е също и Младен Шишков от ГЕРБ, който обясни, че също е любител на къмпингуването, но на подходящи за това места и подчерта, че най-важно е да се защитава природата. Защото нерегламентираното къмпингуване може да нанесе сериозни поражения върху нея.

Дора Янкова от БСП посочи: "Нека отхвърлим текстовете и да подкрепим ветото, за да се успокои обществото". Мирослава Петрова от "Бетономорие" също прикани народните представители да приемат ветото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Екзотично пътешествие преди Коледа си подари актьорът Бойко Кръстанов. Звездата на "Малък градски театър зад канала" избра Камбоджа за крайна дестинация. Бойко обикаля азиатското кралство заедно със свой верен приятел. 32-годишният актьор се наслаждава на всяка секунда от пътешествието и сблъсъка си с коренно различната култура и битие в

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил