Митко Димитров: Ефирният сигнал на БНР - без прекъсване по всички пътища и в тунелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7524396 www.24chasa.bg
Митко Димитров

Ефирният сигнал на БНР трябва да може да се приема без прекъсване по всички пътища и в тунелите у нас.

Това е заложено в концепцията на Митко Димитров, с която той кандидатства пред СЕМ за генерален директор на общественото радио. Той беше вторият участник в конкурса, който се яви пред съвета днес. На практика това е третото му по ред участие в надпреварата за високия радио пост. Преди три години той беше шеф на Радио "София". 

"Програмата и музикалните състави ще бъдат основен приоритет в работата ми", заяви Димитров. Вероятно това бе провокирало интереса на различни музиканти от съставите на БНР, както и на композиторката Вида Пиронкова, които присъстваха на изслушването му. 

Двама от тях попитаха дали ще има промяна в ниските заплати на съставите - повечето от тях били по 680 лева. Димитров се ангажира, че ще използва контактите си и ще поиска срещи в Министерствата на финансите и на културата за увеличаване на бюджета на радиото.

"Изчислил съм, че ако той бъде вдигнат с 4 млн. лева, това ще позволи заплатата на всеки да се повиши с по 200 лева", каза той.

Според концепцията му, сутрешният блок на "Хоризонт" трябва да върне лидерството си в ефира. Сега изследване от февруари показвало, че има спад в сумарния рейтинг на групата БНР.

Затова Димитров предвижда двама водещи за сутрешния блок - мъжки и женски глас, и гостите да присъстват на живо, а не само с включвания по телефона. Сред идеите му са да бъдат увеличени коментарите и анализите по "Хоризонт", но говорните модули да се намалят от 15 на 10-12 минути. Предлага още българската музика да звучи по-често от чуждата в ефира на БНР и във всички предавания да има минимум 2 гледни точки. 

Според него, БНР трябва да инициира обществена дискусия как да сработи фонд "Радио и телевизия", предвиден в медийния закон. Именно чрез него трябва да бъдат финансирани обществените медии, за да се чувстват по-независими и свободни. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана