Специалисти: У нас да се внедри "сухо къпане" на тежко болни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7524650 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Методът "сухо къпане" трябва да бъде внедрен в българските болници и всеки тежко болен пациент на легло да получава хигиенна грижа чрез него.

Това коментира доц. Деспина Георгиева от факултет "Обществено здраве и здравни грижи" към Русенския университет, цитирана от БТА.

По думите й този метод е доказал своята ефективност, спомага и за намаляване на вътреболничните инфекции. Чрез него се увеличава комфортът на пациента и се облекчава работата на медицинската сестра. Той води и до спестяване на разходи.

Георгиева даде пример, че при традиционния начин медицинската сестра е приведена над леглото на пациента около 40 минути. Чрез метода "сухо къпане" времето се намалява около три пъти. Така се щади и здравето на медицинския персонал.

Тя обясни още, че този метод е иновативен за България. Това обаче не се отнася за останалите европейски страни, САЩ и Турция, където е въведен като стандарт за хигиена през 1990 година.

Доц. Георгиева съобщи, че по проект на Русенския университет - "Разработване и изследване на цялостна концепция за промяна на традиционните с алтернативни методи и средства за хигиена на пациенти, които не са в състояние да се обслужват сами", на който тя е ръководител, методът ще бъде приложен експерименталното върху 120 пациенти от Университетската болница "Канев" в Русе.

Лечебното заведение получи и дарение от Русенския университет - две хигиенни колички, които ще са необходими за дейностите по проекта, който се осъществява чрез фонд "Научни изследвания" към висшето училище. В екипа са включени 10 преподаватели и 11 студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка".

"Нашият призив е този метод да се регламентира и да се включи в клиничните пътеки като дейност на сестрата, да бъде финансиран от Здравната каса и да се наложи много бързо в лечебните заведения като метод за хигиена на тежко болни пациенти", каза доц. Георгиева.

От УМБАЛ "Канев" информираха, че предстои да се организира и инициатива за набиране на средства за закупуването на още 20 хигиенни колички и консумативите за тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.