Спор за винетки: Фирма "Телетол" твърди, че се създава монопол за винетки, АПИ отрича

https://www.24chasa.bg/novini/article/7525131 www.24chasa.bg

Фирма "Телетол", която е регистрирана като Национален доставчик на услугиза продажба на пътни такси – електронна винетка и толтакси обвини Агенция "Пътна инфраструктура", че създава монопол на пазара за продажба на електронни винетки и толтакси и отстранявайки "Телетол", дава предимство на другия търговец на винетки - „Интелигентни трафик системи”.

На пресконференция Лиляна Деянова от „Телетол“ обясни, че фирмата й не е уведомена от АПИ, че са отстранени от процедурите. Заявиха още, че процесът на регистрация на дружеството им като НДУ е отнел 6 месеца, а е трябвало да продължи около 2 седмици.

„Регистрационният процес трябваше да стартира в началото на 2019 г. Документацията за кандидатстване за национален доставчик на услуги обаче беше качена на сайта на АПИ доста по-късно“, обясни Деянова. 

Според нея процесът е трябвало да трае 2 седмици и да се даде възможност на всички желаещи фирми да продават е-винетки.

"При нас този процес отне 6 месеца, а цялата процедура може да се определи като административен шок“, каза тя. 

Според нея договорът с първия доставчик на услугата е сключен един ден преди официалните документи да са били качени на сайта на АПИ.

„Реално монополистът на пазара работи неправомерно“, казва тя

"Къде е тол системата - във фирмата изпълнител или в държавата; кой има интерес от монопола, който изкуствено се поддържа от АПИ , и то по брутален начин. Кой го прави, защо го прави и има ли контрол върху институцията", запитаха от "Телетол"

"Ако има монопол, който има контрол върху институция, говорим за загуба на суверенитет на едно от малкото звена, които работят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ако загубим МРРБ, това означава, че министерството не се управлява нито от министъра, нито от заместника, Агенцията не се управлява от хората, избрани от вас и от нас чрез системата, която е избрана в България.", заяви Мартин Димитров от компанията.

Агенция „Пътна инфраструктура не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги /НДУ/ за продажба на пътни такси – електронна винетка и толтакса. Това посочиха по-късно в позиция от АПИ. В нея се отбелязва, че поводът са запитвания от медии за оповестени в публичното пространство твърдения.

За да бъде една фирма доставчик на услуги, е необходимо да отговаря на няколко условия. Според тях след подписване на договора, всеки Национален доставчик на услуги има 10 дни за доказване на оперативна съвместимост и едва тогава договорът влиза в сила.

“Телетол” не е постигнал оперативна съвместимост, става ясно от съобщението на АПИ.

Фирмата все пак остава регистриран Национален доставчик на тол услуги и има възможност отново да кандидатства за продажба на е-винетки след като се приведе в съответствие.

"Дали това ще стане зависи единствено от “Телетол” АД и желанието им да работят по правилата, които са еднакви за всички доставчици на услуги", посочват от АПИ.

От АПИ отрекоха и това обвинение:

"Категорично не отговаря на истината твърдението, че регистрацията на “Телетол” АД като НДУ е отнела 6 месеца. Дружеството е подало документи за регистрация на 8 март 2019 г. С решение на УС на АПИ от 18 март 2019 г. “Телетол” АД е вписан в регистъра на НДУ на сайта www.bgtoll.bg, с което приключва първата фаза от регистрацията съгласно Общите условия. На 14 май е подписан договор с “Телетол” АД, който влиза в сила едва след доказване на оперативна съвместимост с интерфейса на електронната система. Решението на УС на АПИ за прекратяване на договора идва месец по-късно – на 19 юни 2019 г., тъй като не е постигната оперативна съвместимост на база интерфейс. “Телетол” АД предлага нова технология, която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от Общите условия и представлява сериозно неизпълнение на договора и опит за пренаписване и на договора, и на Общите условия", се посочва в становището на пътната агенция. 

В него пише още: 

"АПИ държи да подчертае, че електронната система за събиране на пътни такси обработва данни и изисква определени нива на сигурност и взамодействие с партньорите. Не може всеки по свой начин да се интегрира към системата. Процедурите са направени така, че да гарантират непрекъснатост и защита на системата в процеса на интеграция.

На дружеството е предоставена цялата необходима информация за осъществяване на интерграцията, но от страна на “Телетол” не са предприети активни действия във връзка с осъществяване на реалната комуникация, за да се извърши процесът на интеграция.

По повод твърдението на “Телетол” АД, че за решението на УС на АПИ за прекратяване на договора са разбрали от прессъобщение информираме, че писмото на председателя на АПИ Георги Терзийски е изпратено по електронна поща на 20 юни, както и по установения административен ред чрез пощенска услуга с обратна разписка. По електронна поща писмото е изпратено от директора на НТУ проф. Олег Асенов в качеството му на лице за контакти по договора с “Телетол” АД. Електронното писмо на проф. Асенов е до Тони Шиби, лице за контакт по договора от страна на “Телетол”. В приложената снимка се вижда, че писмото е изпратено на 20.06.2019 г. в 17:53 часа"

От АПИ уточняват, че предстои да бъде подписан договор с нов доставчик на услуги – “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, а четвъртият кандидат за НДУ – „Иком“ ООД, е заявил желание да партнира на Пътната агенция само в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки.

Това дружество е все още в първия етап на процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и