БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7527434 www.24chasa.bg
Петър Илиев Снимка: Архив

Петър Илиев остава изпълнителен директор на Националната електрическа компания. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг днес е било отхвърлено подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, съобщиха от холдинга.

Петър Илиев подаде оставка след напрежение с бизнеса по повод обявен на енергийната борса търг на 98 мегавата от ВЕИ с мощност от 1 до 4 мегавата.

С промените в Закона за енергетиката веитата от 1 и над 1 мегават ще продават тока си на борсата, но с тримесечен гратисен период. През това време бе възложено на НЕК да извършва продажбите на борсата от 1 юли.

Работодателите заподозряха, че за това голямо количество ще има един купувач, който след това ще може да влияе на цените.

НЕК анулира търга и обяви два нови в 8 лота и раздели количествата. След това анулира и тях.

Пред "24 часа" пък Илиев заяви, че си е подал оставката, защото нямало да продава ток на цени, които да докарат загуба на НЕК. 

Пак в сряда на сайта на НЕК той публикува обявление:  "Предвид получената от БНЕБ ЕАД информация, че всички часове за публикуване на търг на сегмент „Търгове” на платформата за двустранни договори са заети за следващите няколко дни, НЕК ЕАД ще инициира търг с начална дата на доставка 3 юли 2019 г. с цел изпълнение на преходни нормативни задължения наложени към компанията.

Количествата електрическа енергия за дните на доставка, които не са включени в инициирания търг от НЕК ЕАД, ще бъдат предлагани на пазарен сегмент „Ден-напред”, се казва в съобщението, подписано от Петър Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.