Българи с награда “Джон Атанасов” поискаха помощ от Борисов за корупция в АПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528206 www.24chasa.bg
Създателите на "Телетол" - Мартин Димитров и Лиляна Деянова са удостоени с най-високия приз в софтуерния свят - наградата "Джон Атанасов", за цялостен социален принос към България с мобилното приложение за сигнали от граждани, което решава градски проблеми на над 250,000 българи, които са си го изтеглили

След големия провал на старта на електронната винетка в началото на годината, група млади българи виждат възможност да решат проблема с повторно плащане на винетки при грешен номер. Този гаф беше и eдна от причините за оставки в ръководството на АПИ, както и националното тол управление. След като видели неспособността на държавата да се справи с нещо толкова просто, софтуерните специалисти решили да направят мобилно приложение. За по-малко от два месеца екипът на "Телетол" създава мобилно приложение и подава документи за регистрация за право за извършване на продажба на електронни винетки.

В началото на 2019 г. Европа налага на България режимът за разпространение на електронни винетки и тол такси да е регистрационен. Тази регулация освобождава пазара от провеждане на обществени поръчки и вече всяка софтуерна фирма би трябвало да може да се регистрира като доставчик на услуги по продажба на винетки и тол такси.

6 месеца по-късно се оказва, обаче че държавата в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" е оказала скандален, според компанията "Телетол", отпор.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отказа достъп до националната тол система на втория регистриран оператор на тол услуги в България – "Телетол" АД, съобщиха от дружеството на пресконференция в БТА днес (26 юни). Това на практика лиши от възможност компанията да извърши необходимите проби и демонстрация на техническа съвместимост. По силата на договор от 14 май 2019 г., между АПИ и „Телетол“, администрацията се задължава веднага да предостави парола за връзка със системата за тестове.

След безполезна кореспонденция и разговори става ясно, че АПИ изчаква одобрение от австрийската фирма КАПШ, избрана да изгражда тол системата в България. Вместо да проведе тест за съвместимост обаче, с решение от 19 юни 2019 г. АПИ прекратява договора на „Телетол“ заради „липса на техническа съвместимост“, която на практика не е имала възможност да докаже.

Скандалната ситуация на практика блокира възможността вторият доставчик да влезе на пазара и да конкурира сегашния монополист – частната компания „Интелигентни трафик системи“, която е получила автоматичен достъп по договор, сключен ден преди да се обявят общите условия към всички кандидати. Фактите са от официални документи и са безспорно доказателство, че АПИ не спазва подзаконови нормативни актове и нарушава обществения интерес, като създава изкуствен монопол и саботира свободния пазар.

На пресконференцията бяха показани извадки от документи, кореспонденция и други доказателства, от които стана ясно, че Пътната агенция действително е удължила и забавила процеса по интегриране на "Телетол" с месеци. От документите стана ясно, че Пътната агенция е нарушила закона, като не е спазила задължението си да предостави достъп до електронната система и един месец по-късно публично обявява, че компанията на софтуерните експерти не могла да се свърже.

От "Телетол" обясниха, че представянето на парола и данни за достъп на практика е лишило компанията да направи дори опит за връзка с електронната система за пътни такси на АПИ. Мартин Димитров, изпълнителен член на Съвета на директорите на "Телетол" АД, един от основателите на компанията, направи аналогия пред журналисти:

“Представете си за момент, че тол системата е скрита и заключена в Пътната агенция. Когато някой сключи договор, Агенцията е длъжна по закон да му предостави ключ и да посочи врата през която той да влезе, за да се интегрира със системата. В случая на "Телетол"  директорът на тол управлението, така и не предостави този ключ и врата” .

„Преживяхме административен ужас. От 2019 г. Европа задължава държавата ни да премахне обществените поръчки при разпространението на винетки и да отвори пазара за малки и големи софтуерни фирми. В България обаче Агенция "Пътна инфраструктура" изкуствено поддържа монопол с един доставчик, който се е регистрирал 1 ден преди да излязат условията за останалите кандидати”, каза още той.

От "Телетол" заявиха, че АПИ е загубила суверенитета си и се управлява от външни интереси.

“Няма логика държавата, в чистия смисъл на думата да иска да поддържа монопол, няма и логика потребителите да искат това. За нас умишленото поддържане на монопол на една частна фирма вече 6 месеца на отворен пазар е продиктувано от външни интереси”, казват от фирмата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.