Валери Тодоров: Инфлуенсъри на БНР в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528289 www.24chasa.bg
Валери Тодоров СНИМКА: Румяна Тонeва

10-годишна прогнозна стратегия за БНР ще инициира Валери Тодоров, ако бъде избран за генерален директор на общественото радио.

Въпреки че кратките управленски мандати от 3 години са проблем по думите му, такава дългосрочна визия е важна както за развитието на обществената медия, така и за определянето на бюджета й всяка година.

"Цялата памет - културна и обществена, се записва и пази от радиото. Затова политиците трябва да се освободят от усещането, че парите за БНР са излишни", обясни Тодоров пред СЕМ, където представи концепцията си за управление на радиото. Той вече има два мандата като шеф на БНР.

"Радиоапаратите изчезват, вече има нови устройства, но къде е новата публика", риторично попита Тодоров. Според концепцията му една от важните задачи на радиото е да приобщава нова аудитория и може да го прави чрез нови предавания. "В новата медийна среда някои от брандовете бързо остаряват", смята той.

За да може радиото да изпълнява обществената си функция, е важно да има доверие в самата медия и в имената и гласовете й. "Гласът на познатия водещ е детектор за истината", каза той. Така обясни нуждата от създаването на нови гласове, както и от непрекъснато обучение в техника на говора, защото "диалектът не е екзотика".

И още нещо много важно - БНР трябва да развива едновременно линейните и нелинейните технологии, за да е в крак с новото време. Това ще е залог за съществуването му по-нататък. Целта на Тодоров е да превърне БНР в технологичен лидер, който не догонва, а изпреварва всички останали.

Ако получи нов мандат, Тодоров ще се опита да създаде баланс между говор и музика в програма "Хоризонт". Според него е грешка преместването на новинарския час от 18 в 19 ч. Изследвания показват, че активното слушане на радио е до 18 ч и именно в този час обзорните новини на БНР изпреварват всички останали медии с обобщаваща и жива картина от деня. След това аудиторията се мести към телевизията.

Още публицистика, познавателни предавания и игрови варианти за младежи и приоритет върху класическите жанрове са в концепцията му за развитие на програма "Христо Ботев". За промотирането й, както и на всички програми на БНР, може да работят и инфлуенсъри в социалните мрежи.

Радио "България" трябва да се развива като интернет медия, да работи с чужди медии и да предлага платено съдържание, смята Тодоров. Същевременно трябва да се променят и програмите на турски език и да са различни за регионите от двете страни на границата ни с Турция, за да отговарят на изискванията на слушателите.

Най-добрият вариант за финансиране на обществените медии е смесен - и чрез бюджета, и чрез годишна такса за фонд "Радио и телевизия", твърди Тодоров. По думите му 10 лв. годишна такса няма да натежат на данъкоплатеца, но така ще се облекчи дофинансирането на обществените медии. С парите от фонда може да се финансират и обществени проекти в другите медии.

Изслушванията в СЕМ продължават утре, 27 юни, с Даниела Манолова и Александър Велев.

Новият генерален директор на БНР ще бъде обявен в петък.