ООН: Употребата на опиати е много по-разпространена, отколкото се считаше досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528311 www.24chasa.bg

Общият брой на хората, употребяващи опиати, се оказва с 56 процента по-висок, отколкото се считаше досега, констатира доклад на ООН, цитиран от ДПА.

Според службата на ООН по наркотиците и престъпността броят на смъртните случаи, причинени от опиати, е достигнал 585 хиляди през 2017 година, като в същата година производството на кокаин е достигнало до рекордно ниво.

Реално употребяващите наркотици по света се оказали 53 милиона, като тази цифра скочи заради по-обширните изследвания, осъществени в Индия и Нигерия, държави с много голямо население, предаде БТА.

Службата по наркотиците и престъпността покачи с 15 процента и данните за хората, които се нуждаят от лечение на зависимости, като числото скочи до 35 милиона души.

Групата на опиатите включва естествените деривати, които идват от мака, като хероина, така и изкуствените, които се оказват голям проблем за Северна Америка.

"Свръхдозите с дрога достигнаха до епидемични размери", установи докладът. Над 47 хиляди души са умрели от летални дози в САЩ през 2017 година и около 4000 души в Канада. Силният аналгетик Фентанил и подобни на него субстанции са сред основните убийци в този регион на света.

През 2017 година 585 хиляди души по света са починали от свръхдози и от болести, свързани с употребата на наркотици. В над една пета от случаите става дума за зависими от опиати. Повечето от жертвите са млади мъже и жени.

В страните от Африка и Близкия Изток, като Египет, Нигерия и Гана се явява голям проблем злоупотребата с болкоуспокояващото лекарство Трамадол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,