Закриват клиники в болниците на Видин, Враца и Монтана, ще си прехвърлят лекари и пациенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528400 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Преструктуриране на областните болници във Видин, Враца и Монтана обмисля здравният министър Кирил Ананиев. Във всяка от тях трябва да останат да работят само най-успешните ѝ клиники, предвижда той.

Така трите болници ще осигуряват по-добро лечение. Промяната щяла да доведе и до увеличаване на пациентите им, защото всяка от тях ще приема хора от целия Северозападен регион. Така пък щяло да стане възможно вдигането на заплатите на лекари, сестри и санитари.

Ананиев обяви идеята си в сряда след среща с директорите на трите областни болници и на държавната “Света Анна”. Пред тях той представи методиката за формиране на заплатите за персонал.

Болниците във Видин и Враца няма да успеят да увеличат заплатите, стана ясно след срещата.

И здравната каса, и министерството осигурили достатъчен финансов ресурс за тях, но заради демографската криза им липсвали както достатъчно пациенти, така и кадри, за да си заработят парите, обясни Ананиев. Затова предлагал вариант да работят с по-малко клиники, но реално да обслужват пациентите от три области и така да си изкарват парите.

Големите дългове на болниците във Видин и Враца допълнително затруднявали вдигането на заплатите.

“Следващата седмица заедно с директорите ще видим кои клиники и отделения имат най-висок капацитет във всяка една от трите болници и ще вземем решение как да ги преструктурираме. Вместо да има една и съща клиника или отделени и в трите болници, ще съсредоточим капацитет, апаратура и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво”, обясни здравният министър.

Тази реформа ще върви заедно със закупуването на нови линейки и ремонт на спешните центрове, което приоритетно се изпълнява в Северозапада, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа