Драматуржката Даниела Манолова с нестандартна и умна концепция за БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528968 www.24chasa.bg
Даниела Манолова СНИМКА: Николай Литов

Възможно ли е радиото да говори повече, за да привлече повече слушатели?

Този въпрос си зададоха членовете на Съвета за електронни медии, докато слушаха концепцията на Даниела Манолова днес за развитие на БНР. Тя е единствената жена, която участва в конкурса за генерален директор на обществената медия и е драматург и продуцент в радиотеатъра на БНР.

Предизвика аудиторията с данните на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU) - БНР достига до 17,7% слушатели седмично и до 2,8% младежка аудитория. Средният процент слушатели за държавите членки на EBU е 30,6% и два пъти по-голям за австрийското обществено радио.

Европейските радиоспециалисти говорят за бум на австрийското радио, а Манолова е говорила с шефа му, с когото е работила по различни проекти. Основният ключ за успеха на медията е била да се отдалечи максимално от частните радиостанции, както и коренно да промени съотношението говор-музика в полза на говора. Прави го 3 към едно.

Ето тези данни, както и идеята по БНР евентуално да се говори три пъти повече предизвикаха интереса на СЕМ. Това е първата концепция в сегашния конкурс, в която акцентът пада върху говора. И тримата кандидати, представили се досега - Светослав Костов, Митко Димитров и Валери Тодоров, предлагат или още по-кратки говорни модули от съществуващите, или баланс между реч и музика (Тодоров).

"Съотношение 3 към едно на говора към музиката не е точно моята представа", обясни Манолова. По думите й нарушаването на монотонния ритъм, неравноделността му е много па-важно, отколкото точно измереното съотношение. Така тя обясни нуждата от такава промяна в радиоефира, която значително да увеличи неговата аудитория.

Девет приоритета поставя пред себе си Манолова, ако бъде избрана за генерален директор.

1. Качествено радио, в което "бързата" журналистика трябва да е в съчетание със сериозната, бавната, която изисква повече ресурси и време. Информацията в него трябва да е съществена, а съдържанието - интензивно.

2. Радио за бъдещите поколения - то трябва да е мултиплатформено с визуализация. Манолова даде пример със сайта на английския вестник "Гардиън", който има и свой подкаст. Преди време дори е участвала в радиоконкурс, на който се е състезавала с документален радиоформат именно на подкаста на "Гардиън".

По думите й радиото трябва да е на много и различни платформи, а съдържанието да е там, където е аудиторията. Може дори да се използват платформи на външни партньори, както го прави и Би Би Си, обясни тя.

3. Традиционно и хибридно радио в комбинация - тук е мястото, където се съчетават аналоговото и дигиталното радио.

1566 са радиата в EBU, които имат дигитални станции. От тях 695 са обществени. По думите на Манолова дигиталното радио е много по-ефективно.

От друга страна, онлайн радиото вече заема 10% от тоталното слушане на радио. Тази цифра изобщо не е за пренебрегване, смята Манолова, тъй като тя расте непрекъснато. Затова според нея съществуващото интернет радио "Бинар" на БНР може да работи много активно заедно с радио "България" за конкретна публика.

4. Нов тип програма за култура. Според Манолова програма "Христо Ботев" се слуша незаслужено малко.

5. Достъпно артистично радио, в което да се използват възможностите на музикалните състави и оркестри и на радиодраматургията в БНР. "В момента е изключително популярна платформата "Сторител", в която една книга се чете от един глас, в същото време БНР прави радиодраматургия по всички правила на жанра", даде пример тя.

6. Дългосрочна стратегия към децата. Детските програми трябва да сменят тона си и да не използват милозливото отношение към децата от времето на Възраждането. Трябва да се прави чиста продукция за деца, каквато и в момента има, като в нея може да се създават и оригинални сериали за деца. Те обаче да се качват и на мобилни приложения - там, където влизат децата.

Друг важен елемент в тази стратегия са конкурсите с деца, организирани от БНР, което ги прави активен съмишленик на радиото. Така например Би Би Си предизвиква децата да участват в конкурси за написване на радиопиеси или да правят предаване, след което ги излъчва в ефира си. Това научава децата какво е национално радио примерно и създава привързаност и отношение, тъй като децата са следващата младежка и зряла аудитория на медията.

7. Радио с уникална нощна програма. В момента "Христо Ботев" е спряла живите си нощни предавания.

8. Активна обмяна на практики.

9. Обществено ангажирана институция.

Според Манолова деветте приоритета реално показват и програмните й намерения. Тя е на мнение, че в "Хоризонт" трябва да има място за журналистическо разследване, а новините на програмата трябва да съществуват и като мобилно приложение.

Последен в СЕМ днес ще се представи сегашният шеф на БНР Александър Велев, който кандидатства за втори мандат.

Утре съветът ще обяви кого избира за генерален директор на общественото радио.